Enkel ångad morötter med smör

Smör och en liten mängd socker accentuerar den naturliga sötheten hos dessa morötter. Det här enkla receptet kommer att göra alla lyckliga! Morötter är en av de grönsaker som barnen ofta försöker undvika. Den här versionen är lite sötare, så det kan vädja till de kräsna ätarna. Attraktiva regnbågens morötter är också ett utmärkt alternativ, och nyheten i de olika färgerna kan fresta barnen nog för att ge dem ett försök. Även vita eller gula morötter är milda i smak och lite sötare än apelsin morötter och andra färger.

Denna maträtt kräver skivade morötter, men morötter är ett annat alternativ. Eller skära morötterna i små-1/4-tums till 1/2-tärningar eller matchstickor. För extra fina morötter, köp en "vågig kniv" och gör skrynkliga morotskivor.

För extra smak, ersätt det granulerade sockret med brunt socker, lönnsirap eller honung. Garnera morötterna med lite hackad persilja, gräslök eller koriander.

Morötter är höga i A-vitamin och låga kalorier. En medium morot (61g) innehåller bara 25 kalorier. Men det naturliga sockerinnehållet gör dem högre i kolhydrater än många grönsaker. Om du är på en låg carb diet, kanske du vill undvika morötter eller äta dem i måtta.

För sötare glaserade morötter, ta en titt på dessa honung-glaserade morötter eller dessa crock potten orange glaserade morötter .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skura morötterna och skalla dem. Klipp av och kassera stammens ände. Skär morötterna smidigt på diagonalen.
  2. Lägg de skivade morötterna i en medelstora kastrull. Tillsätt ca 1 kopp vatten, 1/2 tsk salt och 1 matsked granulärt socker.
  3. Placera pannan över medelhög värme och koka.
  4. Minska värmen till medelhögt, täcka pannan och koka i ca 20 minuter, eller tills morötterna är ömma.
  1. Töm morötterna och kasta med 2 msk smör och hackad persilja, om så önskas.

tips

För att göra matchstick morötter, ta bort en tunn skiva (längs) från ena sidan av en morot. Placera moroten på skärbrädet sin platta sida, så det rullar inte när du skär. Skär moroten i längdriktningen i 1/4-tums skivor. Stack några skivor ovanpå varandra och skära dem i längdriktningen i 1/4 tums remsor. Klipp remsorna tvärs i 2-tums eller 3-tums längder, efter önskemål. Eller skära remsor i 1/4 tum längder för tärningar morötter.

Baby-cut morötter är lämpliga för matlagning och mellanmål eftersom det inte finns något behov av att skala dem. Baby-cut morötter är i huvudsak större morötter som har skurits ner till mindre storlek. De kan också behandlas med klor under bearbetningen. För det fräschaste och hälsosammaste valet, använd färska ojämna morötter för att snacka och i recept.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 51
Totalt fett 4 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 10 mg
Natrium 209 mg
kolhydrater 4 g
Kostfiber 1 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)