Makrobiotiska och hela matar Matlagning: Vad är skillnaden?

All makrobiotisk matlagning kan betraktas som helmat, men inte hela livsmedlet är makrobiotiskt. De största skillnaderna ligger i konsumtionen av djurfoder och i vissa typer av frukter och grönsaker. Makrobiotisk matlagning är var som helst från 85-100% växtbaserad, och hela matlagningen kan innehålla ingredienser som är olika som lamm, råa mejeriprodukter, ett brett utbud av skaldjur och fjäderfä. Makrobiotika innehåller mycket tydliga parametrar kring frukt och grönsaker; dieter med hela livsmedel kan innehålla nötkaka grönsaker som tomater, paprika, aubergine och potatis och alla typer av frukter, inklusive tropiska frukter som bananer och ananas.

Så vad gör maten "hel"?

Det grundläggande begreppet är att hela maten är obearbetad och oskadad. Vitt mjöl, socker, vitt ris, mest kalla spannmål, crackers och många förpackade livsmedel bearbetas. Hela matar inbegriper korn (såsom fullkornsmjöl, brunt och vildt ris, quinoa, hirs); organiska eller minimalt behandlade frukter och grönsaker; vilt fångad eller hållbart odlad skaldjur organiskt upphöjda kött ekologiska, obearbetade mejeriprodukter och fritt sortägg. Hela matar innehåller inte konserveringsmedel och har följaktligen en kortare hållbarhetstid.

Matlagning med hela mat betyder att i stället för att öppna en låda med mac och ostblandning, förbereder vi pasta och sås för hand. Istället för soppblandning, förbereder vi en hemlagad soppa som har mycket större näringsvärde och är gjord med färska grönsaker. Och istället för att laga en kommersiell kyckling som Perdue eller Tyson (som är laddad med antibiotika, kemiska tillsatser, hormoner och höjdes i en kycklingfabrik), köper vi en fågel från en lokal bonde eller en välrenommerad organisk purveyor.

Hela mat betyder också att du kan förstå och uttala varje ord på en ingredienslista. En brödbröd ska lista mjöl; jäst eller starter salt; vatten; och ibland nötter, frön, hela korn och / eller olja. Om du ser ingredienser med långa och komplicerade namn, är de tillsatser, syntetiska livsmedel eller falska färgämnen.

Dessa ska undvikas om möjligt.

Slutligen är det viktigt att erkänna att vi alla har en unik genetisk ritning. Det är inte realistiskt för de flesta att subsistera på den traditionella japanska makrobiotiska kosten och förbli hälsosam, på grund av stora mängder saltiga och fermenterade livsmedel. Vad vi kan göra är att en diet av måttliga livsmedel (hela korn, grönsaker, nötter och frön, baljväxter och havsgrönsaker) kompletteras med små mängder frukt och begränsade djurfoder (beroende på klimat, vår konstitution och förmåga att metabolisera dessa livsmedel) kan skapa en utmärkt grund för hälsa och livslängd.

Paul Pitchford skriver i sin bok Healing with Whole Foods: "En av de första makrobiotiska lärarna, George Osawa, ansåg någon som var riktigt frisk och glad att vara makrobiotisk oavsett vad han eller hon åt." Kommer till en djupare förståelse av vad arbetar för våra kroppar, lär oss lyssna på vårt inre styrsystem och utvecklar och engagerar sig i andlig medvetenhet skapar alla en synergi som leder oss till ökad hälsa, medkänsla och medvetenhet.