Dill Weed History and Uses

Feathery dill weed ger vår smak till bordet

Dill nötkött naturligt ger upphov till pickles. Inte konstigt, eftersom amerikaner konsumerar mer än 2,5 miljarder pund av dem varje år, med kosher dills som den gynnade sorten. I Europa och Asien har dill länge varit en häftande ört , starkt förknippad med skaldjur i Norden. Östeuropeiska invandrare till den Nya Världen tog många traditionella recept med dill.

De tunna, fjädergröna bladen blir den aromatiska ört som kallas dillweed (eller dillweed), och de ovala platta fröna den mer skarpa kryddan kallas dillfrö.

Dill är lätt att växa hemma i trädgården eller i behållare. (Om du växer din egen, var medveten om att de mogna fröerna är giftiga för fåglar.) När de ätbara vita eller gula blommorna dyker upp stannar växten med att producera de gröna bladen. Men du kan lägga blommorna till pickleburkarna för en visuell överraskning eller använda dem för att garnera en sallad. Och om du vill skörda dillfrön måste du uppmuntra blomstillväxten.

Ursprung Dill Weed

Botaniskt känd som Anethum graveolens , dill tillhör samma familj som persilja och selleri, även om det är enda arten av dess släkt. Den är infödd till den östra Medelhavsregionen och västra Asien. Ordet dill kommer från det gammalt norska ordet dylla , vilket betyder att lugna eller dölja. Det dateras skriftligen till omkring 3000 f.Kr. när det fick ett omnämnande i egyptiska medicinska texter.

I 1: a århundradet i Rom betraktades dillräk som en lyckosymbol. Forntida egyptier använde det för att avvärja häxor och som en afrodisiakum.

Till greker, dill betecknade rikedom. Många kulturer odlade den för medicinska egenskaper, särskilt dess förmåga att lindra en illamående mage. Det nämns även i Bibeln. Puritaner och Quakers gav sina barn dillfrön att tugga på medan de var i kyrkan som aptitskyddsmedel. Modern visdom ger dillfrökredit som andningsfräschare och antibakteriell, plus det antas stimulera mjölkproduktionen hos ammande kvinnor och lindra kolik.

Användning av Dill Weed

Smaken av dillräk liknar den lakritsliknande smaken milda karvägen eller fänkålen. Växan är i själva verket ofta felaktig för fänkålfrön. Tillsätt färska dillräk i slutet av tillagningen för att bevara dess smak och färg. Dillfrön kan krossas eller males eller införlivas helt i ett tidigare skede, eftersom värme faktiskt ger ut smaken. Smaken av färsk dillräkning överförs inte till det torkade örtet, även om det finns tillgängligt i kryddor i stormarknad.

Utöver dess användning som betande kryddor har dildräsning en naturlig affinitet för zucchini och sommar squash, sparris och spenat. Den kompletterar kallvattenfisk som sill och lax och gör ett anmärkningsvärt utseende i recept för borscht . Det lägger till en otvetydlig smak på örtsalladblandningar, och uppträder ofta i tzatziki , bland andra klassiska grekiska rätter.