Traditionell litauisk potatispudding Kugelis Recept

Det här traditionella receptet på litauisk smaklig potatispudding, kallad kugelis eller bulviu plokstainis (bokstavligen "platt potatis"), producerar en tät, tung affär som anses vara en nationell maträtt i Litauen.

Det serveras vanligtvis med äppelmos, lingonberry konserver, gräddfil eller smuliga bacon bitar. Kugelis kan ätas som huvudrätt eller sidovägg.

Jämför detta recept med ett enkelt litauiskt kugelisrecept och polskt potatortillrecept som kallas Baba Kartoflana eller Kartoflak .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera ugnshylla i mitten och värme till 350 F. Kappa en 13x9-tums pan med matlagningsspray och lägg åt sidan.
  2. I en stor stekpanna, sautébacon och lök tills det är lättbrunt och karamelliserat. Lämna dem i stekpannan och töm inte fettet. Lägg åt sidan för att kyla.
  3. I en stor skål kombinerar ägg, mjölk, förångad mjölk, salt och farina. Tillsätt bacon-lökblandning och droppings. Rör tills det är väl kombinerat.
  4. Använd en matprocessor eller för hand, finskrapa potatisar, kläm ut överflödig fukt. Arbeta snabbt så att potatis inte mörknar. Kolla in denna snabba tips om hur du får din riven potatis från att bli mörk .
  1. Tillsätt riven och pressad potatis till bacon-äggblandningen, kombinera väl.
  2. Häll i beredd pan och baka i 1 1/2 timmar eller tills toppen är ganska brun men inredningen är fast men fortfarande fuktig.
  3. Avlägsna från ugnen och låt sitta i 5 minuter innan den skärs i kvadrater. Servera som sidovägg eller som huvudrätt med sallad.
  4. Återstoden kan vara brunad i smör nästa dag.

Potatis finns i Litauens kök

Litauiska köket delar många kulinariska traditioner med Polen, Ungern, Ukraina, Tyskland och Ashkenazi-judarna. Det betyder att potatis regerar högsta och finns i nästan varje kurs. Förutom kugelis, även känd som kugel , stjärner de i dessa andra potatisfat:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 254
Totalt fett 9 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 83 mg
Natrium 546 mg
kolhydrater 30 g
Kostfiber 3 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)