Bästa 3 röda vin för en jämförande smakprovning

När du vill ta hand om de olika nyanser som olika druvor ger till glaset, finns det inget bättre sätt än i ett praktiskt, smakfullt jämförande vinprovningsformat . Inte säker på var du ska börja? Vi har avrundat en del av vår favorit, lätt att hitta vita viner och samlat några högkvalitativa röda druvor nedan för att få provsmakningen påbörjad.

Vin nr 1: Pinot Noir

Pinot Noir Producers att överväga: A till Z, Bogle, Bridlewood, DeLoach, La Crema, Leese-Fitch, Lynmar, Hahn Estates, Meiomi, Pinotprojektet, Schug

Pinot Noir i glaset: Rubinröda färger, arom som sträcker sig från färska blommor till jordgubbar eller "skogsgolv" till de bästa björnen, och en aning av söt vaniljak påverkar Pinot Noir att hålla tanniner i kontroll ( tack vare druvans tunna hud) och brukar hälla i en lätt till medelstora stil med coolt klimatinfluensat syra och en enkel elegans. Texturer kan påminnas om vita vinprofiler med den mjukare gommen appellen, känslig kropp och livlig syra i samband med smaskiga tanniner och framåtriktade frukter. Faktum är att många vita vinälskare finner den lockande profilen av Pinot Noir som en lätt ingångspunkt i den ofta skrämmande världen av rött vin.

Pinot Noir med mat: Pinot Noir är till rödvinvärlden, vilken Riesling är till riken av vitt vin - "go-to" -vinet för ett otroligt utbud av internationella rätter och hemma favoriter. Extremt mångsidig, som är vänlig med allt från fiskpinnar till örtkrossade laxbiffar eller Ahi-tonfisk och rostat fjäderfä eller nötkött toppad med Burgundian-tema-soppsås till hamburgare och brats, Pinot Noirs intakta finess och affinitet för mat gör det till ett toppval rött vin för att koppla ihop spektret av enkla häftklamrar till knepiga rätter och out-of-the-box foodie-biljettpris.

Vin # 2: Merlot

Merlot Producers att överväga: Columbia Crest, Clos du Val, Edna Valley, Mercer, Pedroncelli, Raymond, Shafer, Swanson, Waterbrook

Merlot i glaset: Rubinrött till tätt lila i färg, Merlot erbjuder en rad diskreta frukter jordade på jordiska, terroir-drivna nyanser i Gamla världen och ger massor av mogen frukt, runda smaker och varm krydda till New World-utgåvor.

Från plommon till körsbär med dammiga kakao nyanser och tobaksblad, riklig kropp, fint kornade tanniner och flätiga texturer, speglar den övergripande strukturen och gommen profilen Merlot ofta Cabernet Sauvignon, med kanske lite mindre tannisk slag.

Merlot med mat: Merlot är gjord för kött. Från hamburgare och grillad korv till stand-out biffar, och Bolognese, lamm chops till fläskkotletter, och tillbaka till kalkon eller rostad and. Starka, smakrika ostval som Stilton eller Roquefort, Cheddar, Jarlsberg och Camembert gör också sitt märke på Merlot.

Vin # 3: Shiraz / Syrah (samma druva)

Shiraz / Syrah Producenter att tänka på: 3 Ringar, Charles Smith, Cline, d'Arenberg, Falernia, Greg Norman, Hogue, Jim Barry, Matchbrook, Merino, Michael David, Penfolds, Robert Oatley, Shoofly, Yalumba

Shiraz och Syrah i glaset: "Inky" och "Purple" är klassiska färgbeskrivningar för att försöka fånga Syrahs hårdpigmenterade färgkomponenter. Rika, mogna frukter med aromer som håller sig fast på jordnära, nästan växtbaserade undertoner inslagna i varmt engagerande kryddor, rök och svartpeppar ger plats åt ljusa, söta fruktprofiler som kör den röda och mörka bärvägen. Enkel omläggning mot körsbär och choklad, eller tobak och tjära, tillsammans med läder och svart lakrits, ger gott om gomintrig.

Detta tydligt torra rött vin upprätthåller måttliga till höga tanniner, med en robust kropp och lutar ofta lite högre på alkoholskalan.

Shiraz och Syrah med mat: Perfekt för pizza natt, grillat nötkött eller kyckling, rökt vilt och fläsk eller fjäderfä, den mogna framåtfrukten, flätiga texturer och oerhört tilltalande stil av australiensisk shiraz gör det naturligt för parning med alla slags köttiga biljettpris. Den raffinerade, traditionella ta på Syrah som Rhône-dalen förföljer gör en god parning med svartpeppar, viltspel (särskilt vilt) och mer mogna ostar.