Austro-Ungerska Hasselnöt Cream Torte Recept

Detta decadent-österrikiska-ungerska hasselnötkräm- Torte- receptet har en hasselnötssvampkaka med mandel-vispgrädde fylld värd den mest eleganta middagen. Bäst av allt är det ganska enkelt att dra av.

Det finns en stor crossover av recept bland österrikiska, ungerska och tyska kök, där detta skulle kallas haselnusscrèmetorte (bokstavligen "hasselnötkrämkaka") på tyska och mogyorókrém torta på ungerska.

Hasselnötter kallas ofta filberter och, medan de är relaterade, växer de på träd av olika arter. Fortfarande, om hasselnötter är för dyra eller otillgängliga i ditt område, kan filberts ersättas i detta recept med bra resultat. Läs om vikten av hasselnötter i det centrala europeiska köket här.

Eftersom ägget som används i fyllningen inte kommer att kokas, köper pastöriserade ägg eller pastöriserar ägg i en mikrovågsugn .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Smörj och lätt mjöl en 8-tums rund springformkakspanna. Rosta hasselnötterna , låt dem svalna helt och mala dem fint (till en sågspåns konsistens). Avsätta.
  2. För att göra smeten: Värm ugnen till 375 ° / 190 ° C. I en liten skål, blanda brödsmulorna med mjölet och lägg åt sidan. I en separat stor skål, vispa äggulorna med 1 kopp plus 2 matskedar av konditorernas socker tills det är lätt och fluffigt. Tvätta beatersna noggrant.
  1. I en tredje medium skål, slå äggvitorna till styva toppar och slå i det återstående konditorernas socker. Alternativt vik äggvitorna, malda hasselnötterna och mjölbrödsmjölksblandningen i socker-äggula-blandningen.
  2. Häll blandningen i den beredda kakan och baka i 45 till 50 minuter. Avlägsna från ugnen och låt svalna i pannan. När du har svalnat, ta av kakan från pannan.
  3. För att göra krämpåfyllningen: Börja med att rosta mandlarna för att göra nötkronans fyllning. Koka upp de rostade muttrarna och sätt åt sidan när de kyls.
  4. Smält 1/3 kopp granulärt socker i en tung kastrull över medium låg värme, rör om hela tiden tills det karamelliseras. Ta av pannan från värmen omedelbart och rör om muttrarna. Sprid omedelbart på ett lättoljat bakplåt eller silikonmatta för att svalna. När du har kylt, bryt dig in i bitar och pund grovt (eller finare, beroende på din preferens) i en murbruk. Reservera 4 matskedar för toppning.
  5. I skålen av en elektrisk mixer, slå smöret, 3/4 kopp konditorisocker och 1 pastöriserat ägg tills det är lätt och fluffig, rör sedan in de karamelliserade mandlarna och romet tills de är väl införda.
  6. Att montera torte: Skiv kakan i halv horisontellt och sprid två tredjedelar av fyllningen mellan de två skikten. Sprid resterande fyllning över kakans topp och sidor. Strö över toppen med de reserverade karamelliserade mandlarna.

Källa: Anpassad från " The Viennese Kitchen: Tante Hertha's Book of Family Recipes " av Monica Meehan och Maria von Baich (Interlink Books, 2011).

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 690
Totalt fett 40 g
Mättat fett 12 g
Omättat fett 20 g
Kolesterol 337 mg
Natrium 237 mg
kolhydrater 69 g
Kostfiber 4 g
Protein 17 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)