Hur smälter choklad

När du smälter choklad har du alternativ

Choklad är utsökt i någon form, så varför smälter det? Genom att smälta choklad skapar du ett verktyg för doppning, toppning och dekorering med choklad. Du tar också ett viktigt steg i att följa recepten för ett brett utbud av godisar, inklusive chokladis, tryffel, vissa typer av brownies och muffins, chokladsouffel och mycket mer.

Det finns olika typer av choklad för smältning; innan du väljer din choklad är det viktigt att veta om det är speciellt formulerat att smält för en chokladfountain eller för att skapa en krispig beläggning.

Medan dessa speciella formuleringar är läckra kan de inte vara lämpliga för receptet du har valt.

Hur smälter choklad: Tips och tricks

Smältchoklad är inte densamma som att temperera choklad , även om smältning är ett nödvändigt steg i tempereringsprocessen. Smältchoklad kan åstadkommas i en mikrovågsugn eller över ett varmvattenbad. Det finns några grundläggande riktlinjer för att framgångsrikt smälta choklad:

Smältning av choklad i mikrovågsugnen

En mikrovågsugn är ett utmärkt verktyg för smältning av choklad. Om den används ordentligt kan den smälta choklad snabbare än en dubbel panna med minimal ansträngning och röra.

Den mest kritiska delen av smältchoklad i mikrovågsugnen är att välja en lämplig behållare. Helst önskar du smälta din choklad i en mikrovågssäker skål som förblir sval eller bara lite varm efter flera minuters kontinuerlig mikrovågning. Om skålen är för varm för att du ska hantera efter att den har mikrofoner, är det för varmt för din choklad. Om du har överhettat din choklad, häll den omedelbart i en kall skål, tillsätt bitar av osmält choklad och rör omgående.

Det är att föredra att smälta din choklad med låg effekt, för att undvika att bränna eller bränna den. Om din mikrovågsugn inte har det här alternativet, värm chokladet i kortare intervaller och rör mellan varmen. Dessutom, om din mikrovågsugn inte har en skivspelare som roterar skålen med choklad, vrid skålen manuellt varje gång du slutar och rör om choklad.

Det är mycket svårt att bestämma exakta mikrovågstider, eftersom det kan variera beroende på mikrovågsugn, mängd choklad och till och med chokladets kakaosmörinnehåll. Du kan dock uppskatta ca 1 minut för 1 ounce choklad, 3 minuter för 8 ounce choklad, 3,5 minuter för 1 pund choklad och 4 minuter för 2 pund.

Kör mikrovågsugnen i 30 sekunder-1 minuters steg, rör om och rotera skålen om det behövs. Avsluta uppvärmning när de flesta, men inte alla, av choklad smälts. Rör chokladet kontinuerligt tills det är slätt, glänsande och helt smält.

Smält Choklad Med En Dubbel Kylare

Den traditionella metoden att smälta choklad är att använda en dubbelpanna . En dubbelkokare är en specialiserad uppsättning kokkärl bestående av en kastrull med varmt vatten och en skål som passar säkert över kastrullen. Choklad placeras i toppskålen och får smälta över försiktig, indirekt värme. Om du inte äger en dubbelkokare, kan någon metall eller glasskål som passar snyggt över toppen av en kastrull användas.

Börja med att fylla kastrullen med varmt vatten från kranen. Du vill ha tillräckligt med vatten för att ge värme, men inte så mycket att botten av chokladskålen berör vattnet.

Värm kastrullen över låg värme tills det bara börjar simma, stäng sedan av ugnen och lägg chokladskålen över vattnet. Om du smälter stora mängder choklad börjar du med 1/3 av din slutliga mängd och smälter i partier och väntar tills choklad i skålen smälts innan du lägger till mer osmälta bitar. Låt chokladet börja smälta och rör sedan försiktigt med en plastspatel. När nästan alla choklad smälts, lev det bästa skålet från kastrullen och sätt det på disken. Rör kontinuerligt tills det är glänsande, smidigt och helt smält.

Smältning av choklad med vätskor

Många recept kräver att smälta choklad tillsammans med vätskor som mjölk, grädde, vatten, likörer eller andra smakämnen . Smältning av choklad med vätskor är ofta snabbare och bekvämare eftersom det ofta bromsar smältningstiderna och förhindrar vanliga chokladproblem som överhettning. Det finns dock några saker att tänka på vid smältning av choklad med andra ämnen.

Choklad ska aldrig smältas med mycket små mängder vätska. Använd alltid minst 1 matsked vätska för varje 2 uns choklad. Detta förhindrar torra partiklar (kakao och socker) i chokladet att bindas ihop och bli klumpiga. Mycket mörka choklad kan kräva mer än denna riktlinje, var därför beredda att lägga till ytterligare en sked eller två vätskor om det behövs. När du lägger stora mängder vätska, lägg det på en gång, i stället för i små mängder, för att förhindra choklad från förtjockning.

Kallvätskor bör aldrig tillsättas till smält choklad, eftersom det kan orsaka att chokladet griper. Se till att dina vätskor är varma (men inte kokande) när du lägger dem till choklad. Dessutom, många recept, som ganache, kräver att heta vätskor hälls över hackad choklad. Värmen från vätskan smälter chokladet, medan rumstemperaturchoklad kyler ner vätskan. Om du följer den här metoden, låt den heta vätskan och chokladblandningen sitta i några minuter, varpa sedan dem försiktigt tills de är helt införlivade.

Ett annat användbart verktyg för att kombinera choklad och heta vätskor är en nedsänkningsblandare. Denna handhållna gadget gör ett utmärkt jobb med att skapa en slät emulsion utan att innehålla luftbubblor. Matprocessorer, blandare och elektriska blandare kan också användas vid låga hastigheter.