Avokado Historia

Från Aztec Aphrodisiac till American Obsession

Den odlade avokadoen ( Persea americana ) härstammar på den kulinariska scenen i Mesoamerica i omkring 500 f.Kr. Spanska spanska conquistadors lärde sig om den krämiga frukten från Aztec på 1500-talet, och noterade sin lokala status som både en delikatess och en afrodisiakum. De tog så småningom dem till Europa. Avokado får sitt namn från Nahuatl-ordet ahuacatl , vilket betyder "testikel". Till Aztec, avokado, som växer i par, var symboler för kärlek och fruktbarhet.

Alligatorpärren

En 1696-katalog över jamaicanska växter nämnde avokado, med hänvisning till den som ett alligatorpäronträd. Henry Perrine, en trädgårdsodlare, planterade avokadoer i Florida 1833. Men de blev inte en kontanta gröda förrän mycket senare.

I början av 1900-talet började kaliforniska bönder att odla alligatorpäron kommersiellt. Men trots att det gemensamma engelska namnet matchade den pebblygröna huden av denna ovanligt unsjuka frukt, trodde den nybildade odlarorganisationen inte att de kunde marknadsföra den som sådan. De vände sig tillbaka till den inhemska monikeren, ahuacatl , som hade blivit aguacat till spanska talare och avokado på engelska.

Långsam tillväxt till utbredd överklagande

Utanför Kalifornien, Florida och Hawaii, de tre staterna med kommersiella odlare, fångades avokado långsamt. Det var inte förrän i slutet av 1900-talet att konsumenterna över hela landet började söka den ovanliga, välsmakande frukten, som i själva verket är en enda sådd bär.

Att minska importrestriktionerna mot mexikanska vuxna avokados på 1990-talet bidrog till att efterfrågan på bränsle efterfrågades genom att tillhandahålla tillräckligt utbud till lagerbutiker utanför Kalifornien.

Utbredd uppskattning av avokadoen anlände verkligen med det 21: a århundradet. Enligt Hass Avocado Board, på 15 år fyrdubblade antalet avokadoer som försåldes i Förenta staterna, till mer än 2 miljarder pund år 2015.

Super Bowl Söndag 2016 såg amerikanerna nästan en dag på nästan 140 miljoner pund av avokado, mestadels i form av guacamole.

Fallet för avokado

De tjockhudade Hass-avokadoerna, som odlas i södra Kalifornien och importeras från Mexiko, är de vanligaste på amerikanska marknaderna, följt av Fuerte, en tunnare, lättare färgad version. Högt i kalium och de så kallade "feta" avokadoerna har blivit älskling av nutritionists. De kan till och med vara en bättre standardbärare än äpplet för visdom på en om dagen för att hålla doktorn borta. De är inte fria från kolesterol, de hjälper till att sänka dåligt kolesterol och innehåller 20 viktiga vitaminer och mineraler, allt för bara 50 kalorier per portion. De innehåller också en anmärkningsvärd mängd protein, ovanligt för en frukt.

Utöver den uppenbara användningen i guacamole och skivad på sallader eller smörgåsar, kan avokado sticka in för majonnäs, ersätta smör i bakverk och till och med bli den krämiga basen för glass eller smoothies. Du kan grilla dem, torka dem, smeta och steka dem eller vrid dem till kakan. Eller helt enkelt skiv dem på en tallrik, drizzla lite färsk limejuice på toppen och tillsätt en spridning av torkade chiliflingor.

Mer om Avokado

Intrigued av mångsidigheten av denna härliga frukt?

Kolla in dessa andra avokado resurser för att lära dig mer:

Avokadoslagring och urval
Avokadosorter, fakta och användning