Allt om Kohlrabi

Kohlrabi , tyska för "kålnappa", är en okonventionell grönsak som poppar upp på bondens marknader och specialaffärer. Smaken av denna krusiga glödlampa kombinerar den jordiska sötningen av kål med den skarpa biten av en rulle eller rädisa. Och medan lökarna har en utomjordisk kvalitet för dem, är hela växten - både lök och grönsaker - ätbar och ger ett gott tillägg till slaw, sallader och soppor.

Kohlrabi-sorterna kommer antingen i blekgrön eller lila och kan säljas med eller utan blad som är fästade. Kasta en i din korg nästa gång de är i säsong. Du kommer inte att bli besviken av denna nordeuropeiska delikatess.

Var kan man köpa Kohlrabi

Denna oddsiga grönsak är faktiskt eftertraktade av småskaliga bönder eftersom den kan odlas bredvid knölar, som betor, som har samma vatten- och jordbehov. Därför hittar du kohlrabi på böndernas marknader eller i din lokala CSA (community supported agriculture) korg, där den ofta säljs med bladen som fortfarande är fästade. Det här är det bästa sättet att köpa det eftersom 1.) Kohlrabi med dess löv är utan tvekan oerhört färskt och 2.) Bladen är läckra och kan användas i sallader eller sautéed, liknande kale.

Kohlrabi skördar också upp i specialbutiker, som hela matar eller din lokala hälsokostaffär. Chanserna är att regionala jordbrukare levererar dessa försäljningsställen och försäkrar grönsakens friskhet.

I större kedjebutiker kan du se den säljs endast som lampor. Men även utan gröna bifogade är kohlrabi fortfarande ett bra köp för användning i slaws och andra recept.

Hur man väljer och lagrar Kohlrabi

Leta efter små lökar av kohlrabi-ca 3 tum i diameter-för en sötare smak och en mer öm textur.

Små lökar smakar mycket som skalade broccolistammar. Men stora kohlrabilökar utvecklar en skarp, mer rädisliknande smak som de växer och de tenderar att vara woody. Ändå kan deras tjocka, fibrösa skal avlägsnas för att avslöja ödmjukheten inom.

På samma sätt som morötter och betor bör du ta bort kohlrabis bladiga stjälkar innan du förvarar dem för att förhindra att de blir mjuka. Använd bladen och stjälkar omedelbart, eller åtminstone inom några dagar, i recept som kallar grönt eller grönt . Skruva sedan kohlrabi-lamporna rena, linda dem löst i en plast- eller papperspåse och kyl det tills du är redo att använda dem. Färsk kohlrabi kommer att hålla upp till flera veckor i kylskåpet.

Prepping Kohlrabi-lampor

Det kan vara frestande att undvika arbetet med att peeling någon grönsak, och i vissa fall-som morötter, till exempel-det fungerar. Men inte så med kohlrabi. Lampans skal är tuff och obehaglig att äta. Ta dig tid att ta bort all den fibrösa skalen, med en grönsaksskalare eller paringskniv för att avslöja den ömta grönsaksskatten under.

Användning och matlagning med Kohlrabi

Kohlrabi är utsökt rå. Klipp den i kilar och koppla den med ett krämigt dopp för ett mellanmåltid. Eller drizzle det med sojasås för att lägga till en salt spark till en hälsosam behandling.

Kohlrabi lägger också till bit och crunch till sallader som denna morotkohlrabi slaw . Skiv den tunna eller torka den med en rivare och kombinera den med andra ingredienser.

Kohlrabi kan också hackas och läggas till soppor eller grytor, eller kokas, kombineras och mashed med potatis eller andra rotgrönsaker. Att lägga kohlrabi till en mos lyser upp det och ger en antydan till krydda till knölskålen.

Rostning omvandlar kohlrabi till en anmärkningsvärt söt sida. Skala bara pärlorna, skära dem i kilar eller bitar, släng dem med olivolja och salt, och stek dem sedan i en het ugn tills de är brunade och ömda som i denna rostade kohlrabi- skålen .