Hoja Santa (mexikansk ört)

Hoja Santa (uttalad O-hah SAN-tah) är en ört populär som används i köket i centrala och i synnerhet södra Mexiko för att smaka på många smakliga rätter.

Den stora (upp till en fot över), hjärtformade, flätiga blad av växten har en ovanlig och ganska komplex smak som är svår att beskriva. Växten är en del av pepparkornsfamiljen, och så har den en liten pepparsmak samt anis, eukalyptus och muskotnotor.

Hoja Santa innehåller också sassafraslika smaker, eftersom det innehåller samma oljor som sassafras-trädet. Det har funnits en fråga om Hoja Santa s säkerhet, eftersom oljorna har visat sig orsaka cancer i djurstudier, men det finns inget bevis på detta hos människor.

Användning av Hoja Santa i mexikansk mat

Denna ört används i en mängd olika grytor och såser över centrala och södra Mexiko. Några av dessa är gul mol från Oaxaca, barbacoaberedningar och leguanrätter i Chiapas, pipián verde i Puebla, fiskberedningar i Veracruz; det finns många andra.

Även om hoja santa ibland skärs i mycket fina remsor som används som konditori i pozole , soppor och äggrätter, är det vanligtvis kokt, eftersom bladens vener är för svåra att ätas råa.

De prekolumbiska Mexica-personerna använde Hoja Santa för att smaka på sina bittra chokladdrycker. Örtan används fortfarande idag på vissa ställen för att smaka söt varm choklad och att förbereda ett medicinskt te.

Friska hoja santa löv används ibland för att slingra och smaka på hantverk och att sätta in tamales, kött och fisk för ångning eller bakning.

De torkade bladen kan också användas som kryddor , men färska Hoja Santa är mycket mer smakrika och föredragna för de flesta användningsområden.

Var hittar du Hoja Santa

Hoja Santa är fortfarande lite svårt att hitta i USA, men det förändras långsamt.

Du hittar nog inte den i din lokala mataffärskedja. Om du bor nära ett latinamerikanskt samhälle kan de lokala marknaderna ha några av denna underbara ört. Om inte, är santa Santa lätt att växa i tempererade områden. Det är faktiskt en sådan växande och riklig växt som ibland betraktas som en invasiv ogräs.

Om du inte kan hitta hoja santa alls kan du få en något liknande smakämne för soppor och grytor genom att använda fjäderfennellblad, som också har aromatiska lakritsliknande anteckningar. Hoja Santa's komplexitet är dock inte reproducerbar med någon annan ört.

Namnen på Hoja Santa Plant

Hoja Santa betyder "heligt blad" på spanska. En populär förklaring av detta namn är en legend om den Heliga Familjen: man säger att Jungfru Maria valde Hoja Santa, en buskig växt, för att hålla Kristus barnets nyvasket blöjor medan de torkade. Medan den gör en förtrollande berättelse är det verkligen osannolikt, eftersom denna växt (så kallad botaniskt som Piper auritum ) är infödd till tropisk Meso-Amerika och var okänd i Mellanöstern 2000 år sedan.

I Nahuatl är språket som talas av aztekerna och fortfarande mycket i bruk bland vissa ursprungsbefolkningar i Mexiko, hoja santa kallas tlanepa eller tlanepaquelite.

(Det betyder "aromatisk örtmedicin.") Som talar för att den används i traditionell medicin för att behandla ett antal olika villkor som en hosta, reumatism och vissa kvinnliga klagomål.

Denna underbara växt har många andra namn bortsett från hoja santa eller tlanepa . På olika områden kallas det också acuyo, yerba santa eller hierba santa, anisillo, momo, alaján, mexikansk pepperleaf, root beer plant, Vera Cruz pepper eller sacred peppe r, bland andra.