Raw Fresh Shito

Detta är ett recept på en ny peppar sås från Ghana, ibland kallad "kpakpo shito" (pah-pow shee-toh) på grund av den typ av små gröna och doftande paprika som vanligtvis används (bild). Tyvärr har jag sökt och sökt men jag är ännu inte att hitta det engelska eller botaniska namnet för kpakpo shito. I Malawi är en lika doftande peppar kambuzipeper, men den är vanligtvis orangefärgad.

Färsk kpakpo shito sås är en av de mest älskade såserna i Ghana. Oavsett om du är hemma, på restaurang eller på picknick är det bokstavligen det heta objektet på menyn. Det är inte ovanligt att hitta beachgoers med sina asanka slipkrukor , färska tomater, salt, chili och lök, skickligt slipa de färska ingredienserna i en sås där och då. Jag såg det här när jag gick till Pram Pram beach och blåses bort med den lätthet som kvinnan grundade ingredienserna på. De enda andra matvarorna som krävdes var kenkey och grillad fisk, som kunde köpas från de många gatuprodukterna.

Var noga med att kolla in våra illustrerade stegvisa instruktioner om hur du gör Shito , inklusive hur du använder de verktyg du behöver.

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Om du har en asanka eller stor pestel och mortel, använd det här verktyget. Om inte, kan en handhållen mixer användas om den pulseras med korta intervaller. Du kommer att vilja sluta med en sås, men att behålla lite textur är nyckeln.

2. Häll upp alla ingredienser i bitar. Om du använder en pestle och mortel eller asanka som ditt manuella verktyg, så huggar du dem i små bitar gör det mycket lättare att mala ner i en sås.

3. Placera ingredienserna i din blender (manuell eller elektrisk) och slipa tills ingredienserna är blandade viljan i en sås. Du kommer att märka några biter av tomat eller lök i såsen. Detta är OK eftersom det lägger till såsens konsistens.

4. Häll ut i serveringsskålen efter eget val och njut av en burk sardiner eller corned beef och gari bollar för en snabb måltid, eller servera som en full måltid med grillad Tilapia och Kenkey eller Banku.

Recept Tips

Jag tycker alltid att om jag inte har några personer över, har jag alltid sås kvar. Såsen kan hållas färsk i kylskåpet men det är bäst om du äter det inom en dag eller så.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 43
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 8 mg
kolhydrater 9 g
Kostfiber 3 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)