Sage i grekisk mat

Grekiskt namn och uttal:

Faskomilo, φασκόμηλο, uttalad fahs-KOH-mee-lo

På marknaden:

Salvia finns som färskt eller torkat blad. Torkad salvia är vanligtvis tillgänglig i grov mark eller pulverform. Köp färska salvia som är starkt doftande. Kylskåp inslaget i en pappershandduk i en tätbar plastpåse, för att kunna användas i upp till fyra dagar.

Fysiska egenskaper:

Sage-växten är en rund, växande, vinterväxande busk som växer till 36 tum i diameter.

Dess lansformade löv är gråttgröna och känns "dunna" på grund av mycket korta och fina hår som täcker löven. Blommorna är krämfärgade till lila-rosa och växer i pärlor eller ringar i grupper om 2 till 6 på toppen av centralstammen.

Användande:

Sage har en stark smak som är kryddig och skarp, med en aning av kamfer. Små mängder salviabladen används ofta vid matlagning av kött och fjäderfä eller i kransar. Sage rök kan användas som rum deodorizer.

ersättare:

Rosemary eller timjan

Ursprung, historia och mytologi:

Minst 20 underarter av salvia är infödda till Medelhavsregionen, växer vild på sluttningar och ödemarker. Mer än 250 underarter har katalogiserats. Minst en underart av salvia odlas i de flesta delar av världen.

Det finns två salvia sorter: bredblad och inrolled vid kanterna. Bredbladssalat är mild i smak och används för matlagning. Sage har en lite bitter och skarp smak och går bra med fläsk, anka, korv och bacon.

På Kreta används salvia ofta för att röka korv, och samtidigt bakar det traditionella hårda brödet på Kreta genom att införa kvistar av salvia i vedeldad ugn.

Forntida grekiska läkare, såsom Dioscorides och Hippocrates, var bekant med de medicinska och terapeutiska egenskaperna och applikationerna av salvia.

Hippokrates (4: e århundradet f.Kr.) föreskrev salvia som ett botemedel mot lungsjukdomar och gynekologiska störningar. Dioscurides (1: a århundradet e.Kr.) använde salvia som ett diuretikum, för att stoppa yttre blödningar och för att främja menstruation.

Folkmedicin i många delar av världen anser salvia ett "botemedel" -medicin och använder det för att behandla en mängd sjukdomar, såsom luftvägsinfektioner, ont i halsen och huvudvärk. Desert nomader dricker en växtbaserad infusion (oftast salvia) som tror att det begränsar förlusten av vätskor och förhindrar uttorkning.

Medeltida européer använde salvia för att stärka deras minne och att främja visdom. Under medeltiden användes salvia i stor utsträckning mot kolera, hög feber och epilepsi. Under Toulouse-pesten år 1690 sägs att tjuvarna tvättat sig i vatten, starkt infunderat med salvia och rosmarin extrakt, för att skydda sig mot dödliga infektioner medan de döda som ljuger på gatorna plundrar.

Den essentiella salviaoljan innehåller thuon-, borneol- och fenolsyra som är kraftfulla antiseptika och antibakteriella ämnen.