Vad är svart kardemumma (Badi Elaichi) och hur används den?

Det indiska namnet för Black Cardamom är Badi Elaichi eller Kali Elaichi. Grovt 2,5 till 3 cm i längd är Badi Elaichi-böterna mörkbruna till svarta i färg och har en tuff, torkad, skrynklig hud. De är mycket aromatiska men inte lika mycket som Green Cardamom. Svart kardemum torkas över en rök eld och har därför en distinkt rökig arom. Frön har söt, rökig smak.

Köper det

Försök alltid att köpa svart kardemumma i stället för i fröform eftersom det börjar förlora dess styrka och arom när huden tas bort och frön lagras utan huden.

Det är också att föredra att inte köpa den pulveriserade formen om hela böter är tillgängliga av samma anledning. När det behövs för användning som ett pulver, ta bort huden och kassera och slipa sedan frön i en ren, torr kaffekvarn och använd genast. Leta efter doftande, välformade pods som är klumpiga, fasta, torra och ungefär en tum långa.

Använder det

Svart kardemumma är en viktig ingrediens i Indiens berömda Garam Masala och flera andra masalor (kryddblandningar). Den används i stor utsträckning i salta rätter som sträcker sig från curries, stews och daals ( lentilfat ) till pilafs, i indisk matlagning. Det används oftast hela och nästan alltid stekt i en liten olja för att det ska frigöra fullständigt dess smaker och arom.

Använder annat än matlagning

Historiskt har Black Cardamom använts för att behandla olika magbesvär, vanliga infektioner och tandproblem. Det tuggas också som en munfräschare.