Hur man berättar om matolja är varmt nog för att steka

Du kan se om det kokar varmt utan en termometer

Oavsett vilken typ av mat, de innehåller alla några rätter som kräver stekning. Oavsett om det är kött, skaldjur eller grönsaker, börjar allt på samma sätt: med en panna varm olja. Det är lätt att bara hälla olja i en panna, men hur vet du när oljan är rätt temperatur för stekning? Det är uppenbarligen lättare om du har en kötttermometer, men det är möjligt att få det rätt utan en också.

Om du har en termometer, kolla bara oljan för att ta reda på temperaturen. Den ideala oljetemperaturen för de flesta stekning är mellan 350 och 365 F. Om din termometer säger att du är bra att gå.

Hitta oljetemperaturen

Men utan en termometer, hur vet du när din olja är klar att gå? Ett sätt är att släppa en kärna av popcorn i oljan. Om popcornen dyker upp, berättar den att oljan är mellan 325 och 350 F, i rätt temperaturområde för stekning. Den enklaste och säkraste metoden är att hålla ihop en träsked i oljan. Om du ser att många bubblor bildar sig runt veden och de börjar flyta är din olja redo för stekning. Om det bubblas hårt är oljan för varm; låt det svalna lite och kontrollera temperaturen igen. En annan metod som ofta föreslås är att lägga till en droppe eller två vatten till oljan. Men olja och vatten blandar inte, och du kan få en otäck bränning om den stänker på dig, och det rekommenderas att du undviker den här metoden.

Varför oljetemperaturen

Om oljan är för varm, kommer maten att brinna på utsidan innan den lagas på insidan. Men det vanligare problemet med oljetemperaturen är att det är för lågt, och det får mat att börja absorbera oljan. Så, om du har ätit stekt mat som smakade alltför fet, är chansen att det stekte vid för låg temperatur.

Välja rätt olja

Det finns gott om val av matolja , och det kan vara förvirrande när du står i dagligvaruhuset och försöker bestämma vilken som ska köpas.

Vegetabilisk olja är en av de vanligaste eftersom den har en relativt hög rökpunkt . Också vanligt är canolaolja, som är hälsosammare än vegetabilisk olja på grund av dess lägre mättat fett och högre enumättat fettinnehåll. Det är bäst för medelstora stekningstemperaturer, upp till cirka 450 F, men det fungerar för de flesta hushålls stekningsbehov.

Likaså är majsolja och solrosoljor ganska hälsosamma och lämpliga för medium stekningstemperaturer.

För riktigt hög temperatur stekning, välj jordnötsolja för hög rökpunkt.

Olivolja är den mest hälsosamma av alla oljor och är perfekt för salladsdressingar och lågtemperaturstegning. Men den har en låg rökpunkt, så det är i allmänhet inte det perfekta valet för fritering.

Oavsett vilken olja du använder, förvara den vid rumstemperatur på en torr, mörk plats, och den kommer att hålla i ungefär ett år. Efter stekning kastar du oljan genom att hälla den i en läckagefri behållare och sätta den i papperskorgen, inte ner i diskbänken eller avfallsbehållaren.