Vad är Rye?

Råg är en spannmålskorn som är nära relaterad till vete och korn. Det är populärt i Östeuropa, med de flesta av världens grödor odlade i Ryssland, Polen och Tyskland. Många vanliga livsmedel och drycker innehåller råg, inklusive bröd , kakor, öl och whisky. Rågbär kan också ätas hela eller rullas till flingor och ätas som en spannmål. Rågmjöl är prisat för att vara lågt i gluten och hög i löslig fiber.

Rågbröd

Eftersom rågmjöl innehåller mycket lite gluten kombineras det ofta med vetemjöl för att göra bröd. Gluten i vetemjöl tillåter att brödet stiger och blir luftigt, i motsats till den platta, täta konsistensen av 100 procent rågmjölbröd.

Rågbröd kan tillverkas med lätta eller mörka rågmjöl. Ljusrågmjöl har en solbränna eller taupefärg, lätt smak och innehåller bara en liten mängd av rågbärets yttre klihölje. Mörk rugmjöl har en djupare färg, en intensiv smak och innehåller nästan alla kli från rågbergen.

I USA innehåller rågbröd ofta karvefrö för extra smak. Marmorrågbröd innehåller en blandning av vete och rågmjöl i olika förhållanden som rullas samman för att skapa det virvlade utseendet. Pumpernickelbröd , en annan rågfavorit, är en något sött bröd med en djup chokladbrun färg. Färgen och sötheten hos detta mörka rågbröd uppnås ofta genom tillsats av melass , kakaopulver eller till och med kaffepulver.

Råg Whisky

I USA hänvisar rågwhisky till whisky som har destillerats med minst 51 procent råg (resten består vanligtvis av majs och korn). Användningen av namnet "rågwhisky" är reglerad enligt lag i USA. Rågwhisky som har åldrats i mer än två år betecknas sedan som rak rågwhisky.

I Kanada finns det inga lagar som reglerar användningen av namnet rågwhisky. Historiskt destillerades de flesta kanadensiska whisky med rågkorn, men idag kan det göras med vilket förhållande majs till råg som helst. Vissa kanadensiska whisky innehåller så lite som en del råg till nio delar majs, medan andra mer traditionella whisky innehåller 100 procent råg. Eftersom det inte finns några regler, kallas kanadensisk whisky i allmänhet som rågwhisky eller till och med bara råg.

Rågnäring

Eftersom det är svårt att skilja klanen från mitten av rågkornet tenderar rågmjöl att ha högre näringsinnehåll än deras vete motsvarigheter. Råg är hög i fiber, protein, järn och mineraler som mangan, fosfor, zink och magnesium. Mörk rugmjöl har det högsta näringsinnehållet eftersom det har behållit det mesta av kli. Lätt rågmjöl och bröd gjord med en blandning av råg och vetemjöl kommer endast att behålla en bråkdel av dessa näringsämnen.

Inköp och lagring

Även om vissa större mataffärskedjor kan sälja små förpackningar med rågmjöl i sektionen för specialiteter eller naturliga livsmedel, kan ett större urval av rågprodukter vanligtvis hittas hos hälsokost eller livsmedelsbutiker. Förutom rågmjöl finns torkade hela eller krackade rågbär tillgängliga.

Dessa föremål återfinns oftast i bulkfack, men erbjuds ibland i små, 1 pund väskor.

Som med alla torra kornprodukter bör råg lagras i en sval, mörk och torr miljö. Det rekommenderas att förvara råg i en lufttät behållare för att hålla både fukt och skadedjur ute. För långvarig förvaring kan rågmjölk hållas kylt (förseglad lufttätt) för att förhindra att de naturliga oljorna går rancid.