Grundläggande tips för att använda Donabe

Vad det är, hur det används och hur man bryr sig om det

Donabe betyder lerkruka på japanska, och det är ett av Japans äldsta matlagningsfartyg, som ofta används för matlagning av olika nabe (varmpotträtter). Ursprungen i Japans Iga-provins är grytorpotten gjorda av lera med egenskaper som är idealiska för drift vid höga temperaturer, inklusive i ugnar och vid högkokning (över öppen flamma eller i ugn). Denna typ av lera från Iga är superporös, vilket innebär att det värmer långsamt (och som en långsam spis kan ta längre tid att uppvärma upp) men det håller värmen effektivt när det är vid hög temperatur.

Donaben är vanligtvis glaserad på insidan och porös på utsidan. Varje japanskt hushåll har minst en donabe i sitt kök, och det är en viktig del av gruppmat, eftersom en bärbar brännare gör det till en snabb hetpanna.

Det är en en-pott måltid. För upptagna japaner är det ett enkelt sätt att laga färdiga, näringsrika måltider snabbt. Om du är själv använder du allt vad du vill ha, titta sedan i kylskåpet och hitta kål, enoki-svamp, tofu eller kycklingbitar, och släng dem sedan och servera dem rätt ut ur donabonen vid bordet.

4 sätt att ta hand om din Donabe

För att hålla en donabe i gott skick under lång tid, följ vårdinstruktionerna med din donabe. Om det inte finns några instruktioner följer med, nedan är några grundläggande tips att följa.

  1. Innan du använder en nyinköpt donabe fyller du grytan med vatten ungefär tre fjärdedelar och fyller om en kopp kvarvarande ångad ris eller ca 1/4 kopp ris. Koka sedan risgröt på låg värme i ca 30-60 minuter. Stoppa värmen och låt den svalna. Kassera riset och skölj donbenet. Torka det med en ren trasa och lufttorka bra innan du lagrar den.
  1. När du använder en donabe, se till att bottenytan är torr.
  2. Det är viktigt att inte sätta på hög värme först. Det är bäst att börja med låg värme. Dessutom bör tom donabe inte värmas upp.
  3. Efter att ha använts en donabe, låt det svalna innan du tvättar. Torka inte det i vatten när det är varmt. När det har svalnat, tvätta det försiktigt med vatten. Donabe borde inte blötläggas i tvål länge. Torka donaten torr med en ren, torr trasa. Det är viktigt att lufttorka bra innan det lagras.

Tips för att använda din Donabe

Kom ihåg att en donabe inte är diskmaskin säker. Du måste handtvätta den. Du vill inte heller suga i donben länge i tvål eller skrubba den för hårt, för att du kan skada lera. Efter tvätt, vänd den upp och ner för att låta den torka över natten eftersom lera är porös och absorberar mycket fukt, så du vill torka ut det helt. En annan anteckning: Värm inte den medan den är tom. Se alltid till att du har en lätt injektionsvätska inuti, oavsett om det rör sig om olja för att sutera en sopprediens eller lager.