Allt om skotsk gröt havre

Denna frukost har länge varit en tradition

Skotsk gröt är synonymt med landet och har varit i många ett sekel. En gröt kan tillverkas av en mängd olika korn som kokas i vatten eller mjölk och serveras som en varm spannmål. Skottlands version av gröt är gjord med havre eftersom det är landets viktigaste gröda, vilket i grunden gör det till havregryn.

Sedan slutet av medeltiden har havre vuxit i Skottland och var en del av böndernas häftiga diet (eller crofters, som de kallas i Skottland).

Havre är en väldigt näringsrik och hållbar mat, perfekt för det dåliga väder som ofta finns i Skottland.

Hur skotsk gröt gjordes

För alla år sedan fanns inga metoder för att bevara havre, så en tjock pasta gjordes ofta med havre och vatten för att förlänga hållbarheten. Traditionellt kokades gröt i en tung kastrull med vatten och lite salt. Gröden omrördes med en träspurtel, ett tjockt skotskt träkokningsverktyg som formades som en pinne. Den lilla ytan höll på att havre höll fast vid verktyget och den enkla strukturen fick tillåtas för omrörning utan att skapa klumpar. Otrogen skulle få dig att tro att gröt bara rördes med höger hand och iurs med riktning för att avvärja onda andar.

Denna pasta kyldes sedan och lagrades i en trägrötlåda. Från lådan skulle pastaen (gröt) ätas över flera dagar.

När det är kallt blir gröt något tjockt och fast vilket var användbart eftersom det kunde skäras i tjocka skivor och ätas till lunch eller stekas till frukost.

Ursprungligen endast gjord med vatten och salt, pasta eller gröt som det blev känt, bar liten likhet med den tjocka, krämiga blandningen vi känner idag, som ofta äts med socker, smör, mjölk eller grädde och till och med lönnsirap.

Typer av havre som används för gröt

De havre som används för gröt definierar den slutliga skålens konsistens, liksom hur lång tid skålen tar för att laga mat. (Om du använder fina havre kommer de att laga mat snabbare.) För gröt är havre vanligtvis men inte alltid rullade havre i stället för krossade och kommer att vara skotska havre, som även kallas "pinhead havre". Om du gillar en jämn, klumpfri konsistens och en gröt som lagar mat snabbt, använd de rullade havre. Valsad havre är ett medelkorn och kan även användas för traditionella havskakor, kex och i fyllningar eller i haggis.

Näringsvärde av gröt havre

Som vi har kommit för att lära sig är havre verkligen bra för dig, och näring är alla havre samma. Havre är en långsam kolhydrat, vilket gör att du känner dig fylligare mellan måltiderna, eftersom de stabiliserar blodsockernivån. Havre är också en del av en hjärt-hälsosam kost-forskning visar att de är användbara för att sänka kolesterol. Så du kan alltid vara säker oavsett vilken havre du väljer du kommer att ha en god och hälsosam frukost som kommer att se dig genom morgonen och hålla dig full till lunchtid.