Särskilda Thai Orange Fish Soup Recept

Denna vackra thailändska soppa gör ett nådigt tillägg till något bord. Servera det som en speciell aptitretare till middagspartiet eller bara göra det till middag På thailändsk är det känt som "Geng Som Pla" - vilket egentligen betyder "Orange Fish Curry" - ett gammalt recept från Central Plains-regionen i Thailand. Det är en eldig varm soppa med både sura och söta övertoner som ger en livlig kombination, särskilt när det är parat med ditt val av fisk och / eller fisk och skaldjur. Massor av färska lokala grönsaker är ett annat kännetecken för denna underbart hälsosamma thailändska soppa. NJUT AV!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Gör sopppasta, antingen genom hakning och omrörning av alla pasta ingredienser tillsammans för hand eller genom att placera pasta ingredienser i matberedare och bearbeta väl.
  2. Varm en medelstor sopppanna över hög värme. Drizzle vegetabilisk olja i botten och lägg sedan till den pasta du just gjort. Rörsteg 1-2 minuter för att släppa doften, lägg sedan till lager, apelsinjuice, tamarind eller lime och socker. När soppa kommer att koka, minska värme till medium.
  1. Lägg fastare grönsaker: bönorna och "vitare" delar av den kinesiska kålen, om du använder. Smäll i 4 till 5 minuter, eller tills bönor har mjukat.
  2. Lägg till kvarvarande grönsaker, plus fisk och räkor. Simma 2 till 3 minuter tills fisken har blivit fast och ogenomskinlig-vit och räkorna är rosa och klumpiga. Slutligen lägg till fisksåsen. Tips: Överrör inte vid denna punkt, eftersom det kommer att orsaka att fiskstycken bryts upp.
  3. Ta bort soppa från värmen och gör ett smakprov. Det ska vara kryddigt, saltt och surt med övertoner av sötma. Öka smak / saltighet genom att tillsätta mer fisksås (om det är för salt för din smak, lägg till mer limejuice); arbeta sedan med att justera sour-sweetness balans. Exakt hur sur eller söt din sopp smakar beror på söttheten av dina apelsiner / apelsinjuice och styrkan på din tamarind pasta / limejuice som är ganska surt. Lägg till 1 till 2 msk. mer brunt socker, efter behov, ELLER upp till 1/4 kopp mer apelsinjuice (om saften är söt). För en rikare soppa, lägg upp till 1/2 kopp kokosmjölk. Om du vill ha mer krydda och smak, lägg till en docka eller två Thai chili sås.
  4. För att servera, ladlesoppa i skålar. Tillsätt flera halvskivor apelsin till varje skål och strö över den färska koriandern. (Obs: Nudlar kan också läggas till). NJUT AV!