Traditionell Hanukkah Potatis Latkes (Parve)

"Stekt mat, förklarar Giora Shimoni", äts traditionellt på Hanukkah för att hedra oljan som brutit mirakulöst i åtta dagar när makkabeerna renade och omförde det heliga templet i Jerusalem. "Shimonis recept på klassiska potatis Latkes - även känt som levivot på hebreiska - använder en matprocessor för att förenkla prep.

Recept Anteckningar och tips

Vilken typ av potatis ska du använda? Shimoni specificerade inte en variation i det ursprungliga receptet, men hans medföljande foto innehöll det som såg ut som Yukon Golds. Många långvariga latke-beslutare svär vid ryssar, men när det kommer ner till det, jobbar båda - så använd din favorit (eller en mix!).

Det ursprungliga receptet krävde 5 potatisar - men potatis kan variera vildt i storlek och vikt. Med tanke på antalet lök och ägg är det en bra idé att sikta på 2 1/2 till 3 pounds potatis.

Shimoni använder istället livsmedelsprocessorns standardblad eller skivningsskivan, så de resulterande latexerna har en mjukare och mer jämn textur än handskärmade latker. (Självklart, om du inte har en matberedare kan du gå på den gamla skolvägen och använda en låda för lök och potatis).

Skrämmad av stekning? Behöva konsten att göra perfekt latkes med denna Latke Making 101 handledning - du hittar massor av tips, från att välja rätt pan, för att få dina latker skarpa, men inte oljiga.

En Latke Party-meny

Om du ska stå runt stekpannor för ett Hanukkahparti, gör dig själv en tjänst och håll resten av menyn enkel. På så sätt kan du också njuta av festligheterna, så snart latexerna är ute ur pannan. Du har den mest mångsidiga när det gäller latkepåfyllningar om du går med en pareve-meny, som indisk kryddad lax , serveras tillsammans med Curry Roasted Blomkål . Istället för äppelmos och gräddfil, prova butiksköpta eller hemlagad Mango Chutney och Mint-Gurka Raita för att komplettera latkerna - och resten av måltiden. Chanukah Gelt Thumbprint Cookies är ett roligt dessertalternativ.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Rikta en tallrik eller tallrik med pappershanddukar och lägg åt sidan. Skala potatisarna. Placera dem i en skål och tillsätt tillräckligt kallt vatten för att täcka dem, så de blir inte bruna.
  2. När du är redo att förbereda latkes, dränera potatiserna. Placera potatis och lök i en matprocessor utrustad med ett knivblad (aka S-blad). Pulsa till jämn. Töm blandningen väl.
  3. Häll potatisblandningen i en stor skål. Tillsätt de slagna ägg, salt och peppar och blanda väl. Tillsätt tillräckligt mycket mjöl så att blandningen hålls ihop.
  1. Häll 1 tums olja till en stor, stekpanna. Värm oljan över medelhög värme.
  2. Tappa försiktigt 1/4 kopp av potatisblandningen i den heta oljan. Placera pannkaka litet så att mitten kommer att laga mat. Upprepa med extra smet, var försiktig så att du inte mängder pannan.
  3. Stek i flera minuter på varje sida tills de är guldbruna och kokta genom. Överför till pappershanddukfodrad tallrik för att tömma, och fortsätt steka den resterande latke smeten i satser. Servera omedelbart med äppelmos och / eller gräddfil om så önskas.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 644
Totalt fett 43 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 20 g
Kolesterol 151 mg
Natrium 315 mg
kolhydrater 55 g
Kostfiber 6 g
Protein 11 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)