Hemlagad Kycklingbuljong

Att göra hemlagad kycklingbuljong eller lager är lätt och lägger ojämförlig smak till soppor, såser och en myriad av andra rätter-mest speciellt Kyckling Nudelsoppa . Det här enkla, flexibla receptet ger din matlagning till nya höjder när du förbannar bearbetad, tinny, natrium-laddad konserverad buljong från ditt kök och börjar laga mat med ett rikt, hälsosamt och djupt smakfullt lager.

Detta recept kräver färsk kyckling. Det är utan tvekan det som gör det tydligaste och mest smakrika beståndet. Men var god att lägga till ytterligare ben eller delar från rostade eller grillade kycklingar. Jag håller en påse med sådana bitar och ben i frysen för att lägga till potten när jag gör lager.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lägg kycklingbitarna i en stor kruka och täcka med 6 liter kallt vatten. Ta bara knappt till koka. Skumma bort och kassera eventuellt skum som stiger till ytan (det kan vara ganska lite).
  2. Medan kycklingen kokar, skalla löken och / eller trimma purjolöken (du kan lämna skalen på löken, men de kommer att göra buljongen märkbart mörkare, mindre gyllene färg).
  3. Tillsätt resterande ingredienser (lök eller purjolök, selleri och salt, morot, paprika, timjan, persilja och vikblad om du använder) och sätt tillbaka bara för att koka. Skumma bort eventuellt skum som bildas på ytan. Minska värmen för att upprätthålla en stadig mild simmer (alltför kokande kommer att göra en grumlig buljong), ta bort eventuellt skum när det bildas, tills buljongen är underbart smakfull, minst 1 timme och upp till 2 timmar.
  1. Låt buljongen svalna i kruken för att värma rumstemperaturen. Stam och kassera fastämnena (jag gillar att använda tång för att ta bort större bitar, häll sedan buljongen genom en ostkorgfodrad kolander satt över en stor skål eller en andra kruka). Håll kylen och använd, eller frys upp buljongen, inom några dagar.
  2. Fryst buljong kommer att hålla i flera månader. Jag fryser buljong i 1- och 4-koppsbehållare för att använda när recepten kräver kött eller lager. Avfrost och koka upp innan du använder.

Obs! Många recept på lager ringer inte till salt, och till och med varnar för att lägga till salt till lager med skräckhistorier av alltför saltade rätter som härrör från saltlagret. Teskedet salt som krävdes i detta recept lägger bara en liten ton av ljusstyrka till buljongen och hjälper till att rita smaker ut ur ingredienserna. det räcker inte för att fullständigt krydda buljong eller någon resulterande maträtt. Om du använder buljongen som bas för soppa, måste du lägga till mer salt till smak.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 274
Totalt fett 15 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 95 mg
Natrium 248 mg
kolhydrater 2 g
Kostfiber 1 g
Protein 30 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)