Tips för grillning av hälleflundra

Följ dessa steg för perfekt grillad fisk

Halibut är en fastfiskad, mild, smaksatt fisk som kan framställas på många sätt. Det säljs som antingen filéer eller biffar, med eller utan huden (som är ätbart). Det vita vita köttet har en lite söt smak och behöver därför inte mycket krydda. Halibut har låg fetthalt och är rik på omega-3-fettsyror, vilket gör det till ett hälsosamt val när man letar efter en lättare måltid. Men på grund av denna mycket feta innehåll kan den torka lätt ut, så matlagningsmetoder som använder en vätska som poaching tenderar att vara bäst.

Om du är försiktig kan du dock grilla en hälleflundra biff eller filé till perfektion.

Val av hälleflundra till grill

Helikopterfisk kan få upp till 500 pund men skördas vanligtvis på cirka 50 till 100 pounds. Ju mindre hälleflundra är desto bättre blir fisken. Kyckling hälleflundra är den minsta på ca 10 pund och är den bästa typen att köpa-och den dyraste. När du väljer färska hälleflundra väljer du fisk med en frisk lukt (luktar inte fiskig), fast kött och ett fuktigt utseende. Om du köper frusen rå hälleflundra måste den frysas fast; om du kan dent det, köper inte det. Tänk på att frusna hälleflundra har mindre fukt än fräsch så det kommer att torka ut snabbare. Halibut biffar är lättare att grilla än filéer, men du kan välja antingen - bara se till att följa några tips om du köper filéerna.

Grilling Halibut

Det största tricket att grilla hälleflundra rätt är att se till att du oljar matlagningen innan du börjar förhindra att fisken klibbar.

När fisken börjar klibba, kommer du att ha mycket problem att lossa det och det kommer att hamna ihop och falla genom gallret. Detta gäller särskilt filéer. Om du väljer filéer, var mycket försiktig och håll ytan oljad så att du inte klibbar. En grillkorg eller fiskkorg kan göra jobbet mycket enklare.

Stek som har skurits över köttets kött håller ihop bättre, så om du är orolig för att fisken sticker till grillen, var noga med att välja hälleflundra biffar.

Marinating Halibut

Om du väljer att marinera din hälleflundra före grillning, ska du använda en mild marinaden och hålla marineringstiden till ett minimum. Starkt sura marinader kan bryta ner köttet vilket gör att det faller ihop när du lagar mat och gör det svårt att grilla. Torra gnider och bastar fungerar mycket bra med hälleflundra, men på grund av fiskens milda smak behöver du inte mycket smakförbättring.

Grilling Time and Doneness

Eftersom denna fisk torkar lätt ut, är grilltiden på hälleflundra ganska kort. Så var noga med att hålla ett öga på det för att undvika överkokning. En 1-tums hälleflundrabiff grillas på cirka 10 minuter över medelhög värme medan tunnare skär och filéer kan laga mat på så kort tid som 6 minuter. Vänd bara en gång under matlagning för att undvika att hälleflundra faller ihop, och håll värmen vid medelhögt (se efter bränning).

Halibut är redo att äta när köttet är ogenomskinligt genom mitten. Om du tittar på den råa fisken märker du att den har en blank glans och ett genomskinligt utseende. När denna egenskap är helt borta och köttet är osynligt och torrare, är fisken redo.

Du kan också berätta att det är klart när köttet flaskar lätt med en gaffel. Oavsett om det är en filé eller en biff, ska du kunna dra köttet ifrån sig hela vägen när du serverar det. (Håll en gaffel eller liknande spetsig verktyg passande under grillning så att du kan testa för doneness.) Ett slutligt sätt att testa för doneness kontrollerar den inre temperaturen; en kötttermometer bör läsa 145 F (63 C) när hälleflundra är redo att komma ur grillen.

Användning i Recept

Helt tillagad och kryddat, hälleflundra är en av de mest mångsidiga och hälsosammaste matarna du kan laga mat. Grillad hälleflundra är stor i kebab, tacos, sallader, smörgåsar och självklart självklart. Grillad hälleflundra över en bädd av grönsaker eller toppad med en färsk kapersalsa är en läcker middag som höjer din sommargrill till nästa nivå.

Du kan också försöka ersätta den i dina favoritrecept som kan kräva andra fiskar eller till och med kyckling.

Om du inte kan hitta hälleflundra eller letar efter en liknande fisk, prova randig bas eller torsk (för biffar), och flundra eller fluke för filéer.