The Greek Meze Table

Ta en gaffel och sitta vid bordet! Vänner och nära och kära kommer samman för en kväll med skratt, drycker och mest av allt, plåt efter platta av härlig grekisk mat. Välkommen till epitom av grekisk stil underhållande - det grekiska meze bordet.

Översatt bokstavligen betyder ordet meze (meh-ZEH) en smak eller en bit. Det används för att beskriva små tallrikar av smakfulla mellanmål som serveras som ett kompliment till drycker.

Det finns många olika typer av mezethes (meh-ZEH-thes) och menyn varierar beroende på landsting.

Meze-bordet är en traditionell samlingsplats - varm, inbjudande och alltid avslappnad. Det är en atmosfär där plattorna är gemensamma, konversationen är livlig, och takten är lugn. Denna underhållande stil uppmuntrar människor att komma och gå med i festen. Tabeller pressas för att rymma nykomlingar och fler tallrikar och drycker beställs.


Ouzo och Meze - Perfect Partners

Den perfekta partnern till den grekiska meze är den anis-flavored aperitif som kallas ouzo (OO-zoh). Det öppnar aptiten eller orexi (oh-RE-ksi) och blandar bra med många olika smaker. Traditionellt, ouzo barer eller ouzeries (oo-zeh-REE-es) kommer att erbjuda en lång lista över mezethes att gå med drinken.


Vad är på bordet?

Ett typiskt meze bord kommer att innehålla en blandning av varma och kalla tilltugg. Du kan börja med en liten tallrik skarpt skivad gurka och några oliver.

Tillsätt några små bitar av fetaost eller annan stor bordsost som kasseri (kah-SEH-ree) och tomat kilar duggade med olivolja och ströts med torkat oregano och havsalt. Ett dopp eller spridning som den läckra karp rospredningen som kallas taramosalata (tah-rah-moh-sah-LAH-tah) med pitabrödrianglar för doppning är också ett bra tillägg.

Meze-erbjudanden kan vara enkla eller utarbetade. I kustbyar hittar du små tallrikar av grillad bläckfisk eller stekt smält som heter marithes (mah-REE-thes). I andra delar av Grekland serveras små köttbullar eller keftedakia (keh-fte-THA-kya) tillsammans med några stekt potatis som drizzled med citron. Savory phyllo trianglar fyllda med ost eller tiropiter (tee-ROH-pee-tes) serveras också som en stekpannad osträtt som kallas saganaki (sah-gah-NAH-kee).

Många byar är kända för att göra sina egna korv som är krydda med apelsinskal och smaksatt med fänkålfrö. Korvarna grillas och skivas och serveras med citron. En annan stor meze att tjäna, om du kan planera framåt, är risfyllda druvblad som heter dolmathakia (dol-mah-THA-kya). Dessa små paket ris ris med citron, dill och pinjenötter kan göras vegetarisk stil kallad yialantzi (yah-lan-TSEE) eller med nötkött eller lamm.

När du sätter ihop din nästa samling, kom ihåg att meze-bordet inte handlar om kurser och sittplatser. Det handlar om att helt enkelt vara tillsammans för att njuta av parea (pah-REH-ah) eller företag.