Thai Stir-Fried Tamarind Räkor

Detta thailändska räkorrecept är äkta thailändska, men anmärkningsvärt enkelt att göra. Det är tamarinden som gör att denna maträtt sjunger, så var inte frestad att lämna den ut (leta efter tamarindpasta hos din lokala asiatiska eller indiska matbutik); färsk basilika och koriander är också viktiga.

Smakerna i denna maträtt är fantastiskt djärva, så var noga med att balansera dem med mycket vanligt ångad ris på sidan. Tips: Har riset färdigt innan du börjar steka, eftersom denna maträtt lagar sig ganska snabbt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera tamarindpasta i en kopp och häll i hett vatten, rör om för att lösa upp pasta. Tillsätt resterande stek frysås ingredienser och rör om att införliva.
  2. Gör ett smakprov, justera smakerna efter eget tycke. Observera att denna sås ska smaka sött först, följt av sur och kryddig, sedan salt. Lägg till mer socker om det fortfarande är för surt, eller lite mer tamarind om det är för sött. Observera att det kommer att smaka väldigt starkt vid denna tidpunkt, men kommer att vara utsökt en gång i kombination med övriga ingredienser.
  1. Placera räkor i en skål, var noga med att tömma bort eventuellt kvarvarande vatten. Häll 1/4 av omrörnings sås över räkor och rör om till kappa. Avsätta.
  2. Värm en wok eller stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt oljan och virvla runt, tillsätt sedan vitlök och ingefära. Om du använder färsk chili, lägg till det nu också. Rörsteg 30 sekunder till 1 minut för att släppa doften (undvik att grilla vitlöket eller det blir bitt).
  3. Tillsätt den röda paprika plus 3 till 4 matskedar av stek fryssås. Rörsteg 2 minuter, eller tills peppar är ljusrött och mjukat något.
  4. Tillsätt räkor plus kvarsteg fryssås. Rörsteg ytterligare 2-3 minuter, eller bara tills räkor börjar curl inåt och är rosa och klumpiga. Undvik överkokning av räkorna eller de kommer att förlora sin ömhet.
  5. Avlägsna rörsteg från värme och smak-prova det, tillsätt mer fisksås om den inte är smakfull nog. Lägg till mer chili för mer värme. Om det är för surt, lägg lite mer socker. Servera omedelbart toppad med färska koriander och basilika, plus gott om ångad ris på sidan.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 422
Totalt fett 11 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 261 mg
Natrium 2.223 mg
kolhydrater 47 g
Kostfiber 4 g
Protein 39 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)