Sweet Potato Falafel

Söta potatis är en av mina favoritmatar! Inte bara är de chock fulla av vitaminer, jag tycker att det har en mer intressant smak än den vita potatisen. För länge sedan hade jag sötpotatisfafafel på ett vegetariskt recept och har längtat efter det sedan. Nyligen bestämde jag mig för att försöka återskapa den underbara smaken jag hade för många år sedan och var framgångsrik. Här delar jag med dig mitt recept på sweet potato falafel.

Du kan äta dessa slättar eller drizzle en sås på dem. Mina favoritsåsar att använda med detta recept är vitlök yoghurt sås, toum och tahini sås .

Som förrätt kan du också servera dem varma med en tunn skiva gurka ovanpå, hålls tillsammans med en tandpetare.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 425 grader F. Baka sötpotatis i en timme eller tills de kan genomborras med en gaffel. Alternativt kan du även mikrovågs sötpotatis tills det är gjort (vanligtvis 20 minuter för två stora söta potatisar, beroende på din mikrovågsugn. Låt den söta potatisen svalna helt. Efter avkylning, avlägsna skinn och kassera.
  2. När söta potatisar har svalnat, sätt i en stor mixskål och mosa med en gaffel. Tillsätt mjöl, kikärter, lök, vitlök, persilja, kummin, koriander, citronsaft och salt. Fortsätt att blanda med en gaffel tills den kombineras väl och jämn i konsistens. Du kan också placera alla ingredienserna i en matberedare eller mixer för snabb mashing.
  1. Använd dina händer, en melonbollare, kakeskopa eller matsked, bilda blandningen i små bollar och lägg på bakplåten som har sprutats med matlagningsspray . Var noga med att placera dem ungefär två inches från varandra. Stänk med önskad mängd sesamfrön. Chill falafelbollar i kylskåpet ca 45 minuter.
  2. Förvärm ugnen till 375 grader F. Ta bort bakplåten från kylskåp. Om du vill att din sötpotatisfafafel ska förbli i kulform ska du placera dem i överdelen och koka i ca 10 till 12 minuter.
  3. Du kan också platta dem med en gaffel innan du lagar mat till en liten falafelpatty. Dessa är bra för pita smörgåsar eller sallader. Koka i ca 8-10 minuter vid 375 grader F.

Återvänd Sweet Potato Falafel?

Retur kan sparas om det är täckt och kylt i 24 timmar. Uppvärmning i ugnen eller i mikrovågsugnen. Jag gillar att använda mina rester i en grön sallad med tahini sås för dressing. De är också perfekta i pitfickor med sallad, gurkor, tomat och tahini sås eller vitlöksås.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 319
Totalt fett 6 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 538 mg
kolhydrater 56 g
Kostfiber 10 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)