Svartögda ärter med skinka och gröna

Detta är en robust enpottsmiddag och favorit i den amerikanska södern. Servera med några fluffiga kex och mashed yams för en riktig sydlig fest. Det serveras också traditionellt på nyårsdagen, eftersom en tallrik med svartögda ärter anses vara en förtrollare av rikedom och välstånd för det kommande året.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt de svarta ögonen i en stor kruka och täck med kallt vatten med 2 tum. Låt suga över natten vid rumstemperatur.
  2. Töm ärterna, skölj väl och dränera igen.
  3. Torka grytan. Tillsätt bacon och koka, omrör ofta, över medium låg värme tills baconet är brunat och fettet har gjorts, ca 4 minuter. Tillsätt lök och vitlök och koka, omrör ofta tills löken börjar mjuka, ca 5 minuter.
  1. Lägg till skinkhocken, timjan, vikbladet, svarta ögon och kycklingbuljong. Koka upp blandningen över medelhög värme, skumma bort eventuellt skum som stiger till toppen. Minska värmen till låg och simma, täckt, i 30 minuter.
  2. Skölj samtidigt gröngröna och ta bort stångens hårda del. Grova hacka bladen. Lägg collardbladet i potten med ärterna, och sätt tillbaka blandningen till koka. Minska värmen till låg och simma, upptäckt, tills ärterna och gröna är ömma, ca 10 minuter. Smaka med nymalt svartpeppar och servera varma.

Recept Anteckningar och tips

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 252
Totalt fett 11 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 52 mg
Natrium 1,441 mg
kolhydrater 17 g
Kostfiber 5 g
Protein 22 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)