Svart sesamplast

Svart sesampasta, som är känd på japanska som " nuri goma", är en basisk ingrediens i japanska och asiatiska rätter. Den tjocka svarta pastaen ger en rostad nötstil smak med djupa jordartade undertoner.

Japansk svart sesampasta är ofta sötad med socker eller honung och är populär som ingrediens i bakverk och bakverk. Du kan också inkludera svart sesampasta i riskakor, pudding, glass, havregryn, mjölk, smoothies och såser.

Det enklaste och snabbaste sättet att njuta av svart sesampasta är dock att sprida den på en skiva rostad smörgåsbröd, eller det som kallas " shokupan " på japanska. Förutom de djupa jordnära smakerna, är svarta sesamfrön utsedda av vissa att vara rika på kalcium och zink samt fiber. För att göra det hemma behöver du en matprocessor eller en miniprocessor för att mala de svarta sesamfrön till en pasta.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Rosta hela svarta sesamfrön i en liten panna över medelvärme. Skaka pannan ständigt fram och tillbaka så att sesamfrön inte brinner. Skoka i ca 2 minuter. Ta bort panelen från värme och lägg åt sidan.
  2. När sesamfrön har svalnat till rumstemperatur, kombinera rostade sesamfrön med honung i en matprocessor. (4 matskedar honung skapar en textur som är lätt att sprida och arbeta med, men om du föredrar en pasta som är mindre söt, prova 3 matskedar honung - texturen blir tjockare och lite torrare.)
  1. Bäst om det används omedelbart men pastaen kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 643
Totalt fett 33 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 13 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 20 mg
kolhydrater 86 g
Kostfiber 10 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)