Vad är flaskskylt öl?

Hur flaskigt skickat öl förbättrar öl med ålder

Du märkte orden "Flaskan kondenserad" på en flaska öl, men vad betyder det? I huvudsak fermenteras din öl precis där i flaskan och det blir bättre med åldern.

Brewers använder flaskan för att karbonera öl och sätta jästen i arbete före förpackningen. Det används inte så ofta, men när du hittar en öl som är flaskkonditionerad bör du ta extra försiktighet vid lagring och hällning.

Vad är flaskskylt öl?

Flaskan är en av de sätt som bryggerierna karbonat öl . Med fördel av den levande jäst som fortfarande är upphängd i öl efter fermentering, lägger bryggeriet en liten mängd socker till ölen precis innan den förseglas i flaskan.

Detta sparkar ut en liten sekundär jäsning som producerar koldioxid och en försumbar mängd alkohol. Eftersom ölen är förseglad i flaskan, har CO2 inte någonstans att gå och absorberas därför av ölen, vilket ger jäsning.

Det betyder att flaskan konditioneras öl i flaskan. Precis som vin, fortsätter ölen att mogna och ge ut en djupare karaktär i smakerna. Till skillnad från vin, tillför denna process också en fin, mjuk karbonering.

I teorin desto längre får en öl att vila under fermentering i flaskan desto bättre blir det. Vissa bryggerier har varit kända för att stash ett fall i ett decennium eller mer.

Flaskan resulterar i en tunn film av döda jästceller som samlas i botten av flaskan. Dessa är ofarliga och, i vissa ölstilar, en viktig del av ölprofilen.

Medan många ölstilar är värda för att vara klara, förväntas andra vara molniga och smaka på jäst. Hefeweizen, den molniga vetölen från Bayern är ett bra exempel på detta.

Hur man lagrar flaska villkorad öl

Homebrewers och bread bakers vet att jäst är en bräcklig, levande organism. Eftersom din flaskakonditionerade öl fortfarande har aktiv jäst som arbetar inuti, är det viktigt att du lagrar det ordentligt.

Hur man serverar flaska villkorad öl

Den kvarvarande jästen i flaska konditionerad öl kan vara alarmerande för drinkare som inte förväntar sig det. Oroa dig inte, det är helt naturligt och du kan dricka det utan någon skada. Det är dock rekommenderat att undvika att få all jäst i ditt glas, och därför är en långsam hälla en nyckel till flaskahaltig öl.

Flaska öl kan serveras kallt eller varmt, beroende på din önskemål. Många ölaffärer föredrar blek och gyllene öl i ett kylt glas eller efter 20 minuter i kylskåpet. Mörkare ales är ofta bäst vid den optimala lagringstemperaturen på cirka 50 F.