Stekt Plantain Med Spicy Peanutsås - Surinamese Bakabana

Bakabana är en stekt plantainrätt från Surinam, av indonesiskt ursprung. Skivor av mogen plantain är slagna och stekt och serveras sedan med en kryddig jordnötsås . Plantains är mångsidiga och kan kokas medan de fortfarande är gröna, men denna maträtt är särskilt utsökt med sötare, mogen växt (när utsidan av plantainsna är svart).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en medium skål, vispa ägg, mjöl, kärnmjölk, socker och en generös nypa salt. Lägg lite vatten gradvis, tillräckligt för att göra en tjock, smidig smet. Smeten ska inte vara för rinnande eller det kommer inte att klibba till plantainskivorna. Ställ smeten åt sidan för att vila i 15 minuter.
  2. Skär ändarna av plantanserna. Med en vass kniv får du en slits i plantainens hud från ena änden till den andra. Dra av huden .
  1. Skär plantainen diagonalt i skivor ca 3 inches lång och ca 1/3 tum tjock.
  2. Placera plantain skivorna i smeten och rör om att belägga dem.
  3. I en tung kruka, djup stekpanna eller djupfettfrysare, placera oljan till ett djup av ca 2 tum. Värm över medelhög värme till ca 350 grader, eller tills en dropp av smeten sizzles väl och brinner lätt.
  4. Koka försiktigt plantainen i oljan (i partier om det behövs) tills det är guldbrunt på båda sidor (vrid en gång), ca 3-4 minuter. Tappa på pappershanddukar och strö med salt.
  5. Servera varma med jordnötsås för doppning.