Spicy Sichuan Aubergine

Spicy Sichuan aubergine är också känd som fisk duftande aubergine som översatt till kinesiska är Yu Xiang äggplantan (kinesiska: 魚香 茄子). Yu betyder fisk på kinesiska, Xiang betyder doftande / arom. Men denna maträtt har ingenting att göra med fisk alls. Den kallas "doftande doft / Yu Xiang" eftersom ingredienserna till denna maträtt används allmänt när man lagar fisk men folk använder den för att laga tofu, aubergine och andra rätter.

Det finns en historia om denna fiskgyllande / Yu Xiang-skålen. För länge sedan i Sichuan var det en familj som var väldigt seriös när det gällde att laga fisk. De skulle använda ingefära, vårlök, vitlök, hakat, chili bonsås (doubanjiang) och andra ingredienser att laga mat med fisk. En dag ville kvinnan i denna familj inte slösa ingredienserna till att laga fisk så hon använde ingredienserna för att laga en annan maträtt. Hon var dock väldigt nervös att det inte skulle smaka gott och hennes man skulle inte tycka om det.

Hennes man kom hem medan hon tänkte på vad hon skulle förklara för sin man senare om denna maträtt. Hennes man var så hungrig från jobbet som han inte väntade på middag för att börja och bokstavligen tog bara några bitar av denna maträtt.

Han frågade sin fru: "Åh, den här rätterna är den mest läckra maträtten som jag någonsin haft i mitt liv, hur gjorde du det?" Hon berättade för honom hur hon kokade den och de gav namnet på denna maträtt "fiskgyllande stek" (魚香 炒). Här kom namnet "doftande doft" från.

Folk som är vegetarianer kan också laga maträtten men bara utan hak och använda grönsakslager istället för kycklingbuljong och öka mängden aubergine som används. Du kan justera mängden chili och chili bonsås om du föredrar maten mer eller mindre kryddig.

Detta recept är från vår tidigare kinesiska matkompetent.

Redigerad av Liv Wan

Vad du behöver

Hur man gör det

förfaranden:

  1. Kombinera det slipade fläsk med salt, peppar och majsmjöl. Marinera fläsk i 15 minuter.
  2. Medan fläsken marinerar, förbered de resterande ingredienserna. I en liten skål, kombinera kycklingbuljongen, mörk och lätt sojasås, ättika och socker. Vispa i majsmjölet.
  3. Skär auberginen i 1-tums rutor. Nötkött vitlök.
  4. Värm wok över medelhög till hög värme. Tillsätt 2 matskedar olja. När oljan är varm, lägg till äggplantan.
  1. Rör äggplantan tills den är mjukad (ca 5 minuter). Ta bort och dränera på pappershanddukar.
  2. Tillsätt 2 matskedar olja till wok. När oljan är varm, tillsätt vitlöks- och bönsås.
  3. Rörsteg tills aromatisk. Tillsätt marken fläsk. Rörsteg tills det ändras färg, använd matlagningsstok eller en träsked för att separera de enskilda bitarna.
  4. Skjut fläsk upp till sidorna av wok. Lägg såsen i mitten och koka, omrör snabbt för att tjockna. Tillsätt aubergine skivor och chili pasta. Koka i några minuter och rör i sesamoljan. Servera varmt.

Prep Time: 15 minuter

Koktid: 10 minuter

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 285
Totalt fett 6 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 25 mg
Natrium 1,032 mg
kolhydrater 47 g
Kostfiber 17 g
Protein 17 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)