Tre typer sojasås och deras användningsområden

Prova olika sojasåsar i dina recept

Sojasås är en krydda som huvudsakligen tillverkas med fyra ingredienser: sojabönor, vete, salt och vatten. Det finns många olika sorters sojasåsar , men de tre vanligaste är ljus, mörk och tjock sojasås. Det här är vad de flesta kinesiska och taiwanesiska folk använder i köket. Japansk sojasås och tamari är liknande men inte identiska produkter.

Hur Sojasås är gjord

Medan det är möjligt att göra snabb, billig sojasås med en kemisk process, äter sojasås tillagas, åldras och bearbetas under månaderna.

Sojabönorna, vete och vatten kokas i en mos. De är sedan åldrade i några dagar med Aspergillus, en typ av svamp, för att sprida koji mögel. Den resulterande shoyu koji blandas med saltlösning och åldras i flera månader. När den är ordentligt åldrat pressas shoyu koji, vilket resulterar i rå sojasås. Slutligen kokas den råa sojasåsen för att anpassa färg, smak och arom.

Tre typer sojasås och deras användningsområden

Lätta, mörka och tjocka sojasåsar bygger alla på samma recept. Extra bearbetning producerar olika smaker och konsistenser.

1. Ljus sojasås (生 抽):

När du ser ett kinesiskt recept som ber om sojasås, om det inte specifikt anges en annan typ av sojasås, betyder det "lätt sojasås". Ljus sojasås smakar salt och den är tunn, ljusrött brun i färg och ogenomskinlig. Ljus sojasås är inte samma sak som nedsatt salt sojasås eller andra produkter som också kan ha etiketter som "ljus" eller "lite".

Kinesiska och taiwanesiska människor använder vanligtvis lättsätsås för dips, marinerande ingredienser, dressingar och stekmat. Ljus sojasås används för att förbättra smaken av vilken maträtt som helst. Men lätt sojasaus kan vara mycket stark och salt, men att lägga till lite mörk sojasås kan resultera i vacker färg och perfekt krydda.

2. Mörk sojasås (老 circumst):

Mörk sojasås är äldre än ljus sojasås och blandas ofta med melass eller karamell och lite majsstärkelse. Den resulterande såsen är mycket mörkare än lätt sojasås. Strukturen är tjockare och den smakar mindre salt men sötare än ljus sojasås.

Kinesiska och taiwanesiska folk brukar vanligtvis använda mörk sojasås i grytor, som rödbrädet. Den mörka sojasås ger skålen en fin karamellfärg och ger lite sötma. Använd inte för mycket mörk sojasås i droppar, förband eller grytor, eftersom det kan färga dina ingredienser en mörkbrun färg.

3. Tjock sojasås (醬油 膏):

Tjock sojasås är gjord med socker, mer vete i jäsningsprocessen och ibland en stärkelseförtjockare. Den smakar söt och brukar användas i stekpannor och dips. Taiwanesiska folk använder det i stews och braised fläsk ris ( 滷肉 飯 ). Om du inte hittar tjock sojasås i din lokala stormarknad så kan du använda ostersås som en ersättning.

Recept för tjock sojasås

Här är en enkel tjock sojasaus recept:

Ingredienser:

300 ml lätt sojasås

250 ml vatten

1,5 tsk potatisstärkelse eller majsmjöl

2 msk brunt socker

Procedur:

  1. Tillsätt sojasås i en liten kastrull tillsammans med brunt socker och halva mängden vatten. Koka upp det och sätt sedan ner gasen till den lägsta inställningen.
  1. Blanda potatisstärkelse eller majsmjöl med den andra halvan av vattnet och rör om det långsamt i blandningen på spisen. Sojasås bör bli tjockare och tjockare under tillagningen, då potatisstärkelsen eller majsmjölet ökar sojansåsens densitet.
  2. När den har nått rätt täthet, stäng av spisen omedelbart och smaka på den för att kontrollera smaken. Du kan lägga till lite salt om du gillar det lite starkare. Efter det har svalnat behåll det i en ren och torr behållare eller flaska och förvara den i kylskåpet.