Panrökta laxfiléer

Detta läckra, rökt laxrecept kan beredas på spishällen i en gjutjärnspanna .

Vi kommer att bota laxen med en enkel krydda gnid av socker, salt och peppar. Vad beträffar vilken typ av trä som ska användas, stressa inte för mycket om det. Vi använder hickory, men du kan använda ek, äpple, mesquite, körsbär eller något annat bra rökträ.

Om du har problem med att hitta en rund kylhylla som passar inuti din stekpanna, kan du använda en upp och ner aluminiumpanna. Kasta bara en massa hål i den för att låta röken gå igenom.

Se också till att din stekpanna har ett lock som passar tätt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda socker, salt och peppar i en grunt glasrätt. Placera laxfiléerna i disken och gnugga noggrant med kryddblandningen. Skydda med plast och låt stå i kylskåpet i minst en timme. För maximal smak, låt det bota över natten.
  2. Linjera en stor gjutjärnspanna med folie. Skär ett litet (1½ tum) hål i mitten av folien för att exponera gjutjärnet nedanför. Du kanske vill linja locket med folie också, så att det är lättare att rengöra senare.
  1. Värm stekpannan högt i ca fem minuter. Under tiden kan du klappa laxen torr med pappershanddukar (ta hand om att inte smita av kryddorna) och borsta sedan med olivolja.
  2. Placera träflisen i mitten av stekpannan direkt över hålet i folien. Fortsätt värma tills träet börjar röka.
  3. Ordna laxen på en rund trådkylare eller en inverterad aluminiumpanna med hål i den.
  4. När träet börjar röka, sätt racket (eller pajpanna) med laxen på det i stekpannan. Täck noga och minska värmen till låga.
  5. Koka i ca 9 minuter, mer eller mindre beroende på filéets tjocklek.