South Indian Fish Curry (Meen Kulambu)

Södra indiska köket innehåller recepten från de fem sydliga delarna av Indien: Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu och Telangana. Detta södra indiska fiskcurryrecept, även kallat meen kulambu, är en delikat smaksatt maträtt som kan serveras med idli (en smaklig tårta) eller dosa (en typ av jästpannkaka).

Tillgången till olika sorter av fisk gör denna mat mycket flexibel. Använd gärna regnbåge, tilapia eller till och med pollock om du inte har den trådfibrer som brukar användas i denna maträtt. Denna maträtt serveras traditionellt med vanligt kokt ris och tamarinden i såsen ger riset en härlig smakfull smak.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Använd en mortel och pestel för att punda de torra röda chilierna i en grov pasta med en tesked vatten.
  2. Krama den blöta tamarindbrunnen för att släppa all massa från den. Torka den tjocka tamarindjuiceen och kasta bort pith och frön.
  3. Blanda den röda chilipasta och tamarindjuice med koriander och gurkmejpulver och salt till smak. Lägg sedan till den revade kokosnoten och hälften av kokosmjölken . Blanda väl.
  4. Lägg bitarna fisk i en stor, platt skål och häll ovanstående blandning över den för att täcka. Se till att alla bitar är belagda. Marinera i 3 timmar.
  1. Värm matoljan i en djup panna, på en medelflamma till varm. Tillsätt curryblad, fenugreekfrön, gröna chili. Stek i ca 2 minuter, eller tills oljan slutar splashing.
  2. Lägg nu till hälften av lökpastaen. Stek tills löken börjar brinna mycket lite.
  3. Tillsätt den hackade tomaten. Stek tills kryddorna börjar släppa sin olja och tomat blir mörkare. Rör ofta när du steker.
  4. Lägg nu till fisk marinade och rör om. Koka upp över medelvärme. Tillsätt vitlökpasta, peppar, spiskummin, kvarvarande lökpasta och kvarvarande kokosmjölk.
  5. Smaka och koka tills oljan börjar dyka upp på såsen. Tillsätt bitarna fisk och laga tills du är färdig. Om du rör om det, gör så mycket försiktigt för att undvika att bryta bitarna av fisk.
  6. Stäng av värmen och servera sydindisk fiskkarry över det vanliga kokta riset.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 770
Totalt fett 43 g
Mättat fett 37 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 151 333 mg
kolhydrater 103 g
Kostfiber 14 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)