Soltorkade Tomatar Matlagningstips

Vissa soltorkade tomater behöver rekonstitueras

Soltorkade tomater är precis vad deras namn innebär: tomatstorle har torkats i solen. Till följd av detta förlorar tomaten det mesta av sitt flytande innehåll, vilket gör att det skrynkas, något tunt, konstigt format och mörkt rött i färg. Så de behöver antingen rekonstitueras eller packas i olja. När du torkat blir tomatens smak mycket intensivare, så soltorkade tomater ska inte ersättas en-i-ett i ett recept.

Val av soltorkade tomater

När du köper soltorkade tomater får du valet av torra packade tomater eller oljepåverkade tomater. De torra packade säljs på samma sätt som torkad frukt och måste rekonstitueras innan de används i recept där de inte kommer att tillagas i en vätska, såsom sallader eller när de görs till en spridning. Du hittar oljepakade soltorkade tomater som erbjuds på flera olika sätt - tomaterna kan vara hela, hackade eller julade, och det kan finnas örter och / eller kryddor tillförda oljan. Läs etiketten på burken försiktigt innan du köper för att du ska köpa vad du behöver.

Använda torrförpackade tomater

Om de inte redan är förpackade i olja måste soltorkade tomater rekonstitueras före användning (såvida de inte kokas i en vätska). Det här är en ganska enkel process: Låt dem bara suga i varmt vatten i 30 minuter tills det är mjukt och smidigt, dränera (förvara vätskan för att lägga till smak för lager och såser), klappa torrt och använd enligt anvisningarna i ditt recept.

Du kan också använda vin, buljong eller andra matlagningsvätskor för att rekonstituera. När du har rekonstituerat, använd dem inom flera dagar eller packa i olivolja och förvara i kylskåp i upp till två veckor. För att rekonstruera soltorkade tomater i olja, sätt helt enkelt torkade tomater i en kruka, täck de torkade tomaten med olja och kyl i 24 timmar.

Användning av oljepackade tomater

För att använda oljepåpackade soltorkade tomater, dränera tomaterna från oljan innan du äter eller lägger till ett recept. Var alltid säker på att de tomaterna som finns kvar i burken är helt täckta med olja, vilket kan innebära att du lägger mer olja när du använder tomaterna, och var noga med att lagra i kylskåpet. Och kasta inte ut den oljan när du är färdig med tomaterna - det kommer att hämta smaken från tomaterna och vara utsökt i salladsdressingar eller användas för stekpannor och sauterade rätter.

Matlagning med soltorkade tomater

Smaken av soltorkade tomater är ganska intensiv, koncentrerad och lite salt, så lite går långt. Många människor, särskilt barn, tycker om att äta soltorkade tomater som ett mellanmål. Även om de är underbara med pasta, är soltorkade tomater också goda med många andra livsmedel, inklusive grönsaker, kött och till och med bröd.

Gör dina egna soltorkade tomater

Oavsett om du har ett överflöd av tomater från din trädgård, eller bara vill försöka med att torka din egen, gör soltorkade tomater hemma är inte allt så svårt. Du kan göra det på samma sätt som italienarna har gjort det i flera år och lägger tomater ut i solen i fyra dagar eller så (det finns några utrustningar och några försiktighetsåtgärder du behöver ta), eller du kan torka tomaterna i ugnen eller i en matdehydrator.

Alla metoder kommer att ge tillfredsställande resultat.