Sanningen om extra jungfruolivolja

Var kommer den bästa olivoljan från? Du kan bli förvånad över svaret.

Under de senaste decennierna har extra jungfruolja gått från relativt obskärlighet till vanlig popularitet. Dess hälsofördelar är allmänt utspädda, det krävs i otaliga recept, och många är villiga att skölja ut topp dollar för vad de anser är den hälsosammaste oljan av högsta kvalitet.

Tyvärr har hälsofördelarna och överlägsen smak av äkta extra jungfruolja varit äkta, men det har nyligen visat sig att mycket av det som säljs som "extra-jungfru" i USA och andra länder är inte det som det hävdar att det är.

Många kunder kan överväga det faktum att en olja importeras från Italien för att vara bevis nog av dess kvalitet, men tyvärr är det inte så. Italien exporterar mer olivolja än den producerar, en skillnad som ställer frågan om vad som händer för att göra det möjligt.

Det framgår att många italienska producenter, världens största importör av olivolja, har skärit sin olja med raffinerad olivolja (olja av låg kvalitet som har behandlats med kemikalier för att maskera brister) importerade från Spanien, Grekland eller annat länder, eller till och med med sojabönor eller andra billiga oljor, medan andra lägger till smaker och färgämnen till billig vegetabilisk olja för att få den att likna olivolja och sedan sälja denna doctored olja som "extra jungfruolja" för export. På så vis har de verkligen underminerat sig på två sätt: Först genom att översvämma marknaden med falsk "extra jungfru" olivolja har de sänkt priset - och deras vinster.

För det andra har de förvirrat gudarna hos många konsumenter som nu inte vet vilken sann extra virginolivolja som smakar, eller vilka etiketter att tro. En studie från 2010 av forskare vid University of California, Davis, fann att 69 procent av importerade olivoljeprov misslyckades att uppfylla miniminormerna för "extra virgin" -märkning i ett experimental smak- och lukttest.

Däremot misslyckades 10 procent av extra-jungfruliga etiketter från Kalifornien sina test.

Som ett resultat har två klagomål inlämnats mot Filippo Berio och Bertolli, två av de varumärken som misslyckades testerna för falsk reklam.

I Storbritannien rapporterade The Telegraph att "fyra av fem" flaskor italiensk extrajordolivolja var förfalskade med olja av låg kvalitet från andra länder, medan förra året publicerade New York Times en infografisk "extra-jungfru självmord , "med fakta och siffror angående extra virgin olivolja bedrägeri.

Så med all denna mislabeling och bedrägeri, hur kan du veta vilka oljor att köpa? Vilka oljor är verkliga?

När det är möjligt, försök att köpa din olivolja från små producenter. Leta efter dem som säljer olja i bulk, från metallfat och / eller som låter dig smaka på oljan innan du köper.

Äkta extra jungfruolja kan variera avsevärt i smak, beroende på vilka oliver och process som används, och om oliverna används är gröna eller mogna, men i allmänhet kommer det att ha en ny, doftande, något fruktig, ibland gräsaktig eller örtluft och smak. Det borde inte smaka som den olönsburna oljan som du sätter i en martini. Det kan vara lite peppar eller kryddig, lite söt och kan ha en lite bitter eller skarp eftersmak - vilket inte är ett tecken på att det är lågkvalitativt eller har gått, men att det är fullt av de värdefulla antioxidanterna som ger olja är hälsofrämjande egenskaper.

Olivolja gjord av färska, gröna oliver kommer att ha en mer gräsmattig, örtsmak och en något ljusare, grönaktig färg medan olivolja gjord av riper, mer mogna oliver har en rikare, mer buttery, mildare, mörkare gul färg och mindre peppar smak. Vilket du föredrar är mer fråga om personlig smak, snarare än kvalitet.

Men du behöver inte nödvändigtvis gå till en bondens marknad eller betala genom näsan för kvalitet, äkta olja. Vissa personliga favoriter, som inte kostar en arm och ett ben, är Lucini Italia (ofta tillgänglig för försäljning på hela mat eller specialaffärer) och California Estate Olive Oil från Trader Joe's (om du inte har en Trader Joe i närheten, du kan köpa den på nätet.) Trader Joe's California Estate Olive Oil kom faktiskt ut på toppen och vann "Best Buy" -beteckningen i ett Consumer Reports smakprov.

Vid skrivandet är det bara $ 5,99 per 500 ml flaska.

När du väl har hittat en olja av god kvalitet som du gillar, var noga med att lagra den ordentligt - på en sval, torr plats bort från ljuset. Om din favoritolja inte kommer i en mörk eller metallbehållare, överför den till en lättbeständig behållare så snart som möjligt, eftersom ljuset snabbt försämrar oljan. Ovanför din spis eller på en solig bänkskiva finns exempel på dåliga ställen att lagra din olja. När oljan har blivit rancid, kan den smaka bittra eller inaktuella och ha en inaktuell eller plasty-lukt. Inte bara smakar riven olja bra, det är inte bra för din hälsa, eftersom det innehåller fria radikaler som kan motverka effekten av färsk, orörd olivolja - eftersom de kan öka risken för hjärtsjukdomar, och cancer.

Kort sagt: Favorera inhemska oljor eller oljor från mindre producenter, leta efter mörkglas eller metallbehållare som skyddar oljan från ljus, läs etiketterna noggrant, lagra olja ordentligt och lita på dina smaklökar över marknadsföringskrav.

Kom ihåg att en etikett som säger "Förpackad i Italien" eller "Importerad från Italien" inte garanterar att oljan faktiskt härstammar från oliver som odlas i Italien, och det är inte heller någon garanti för kvalitet. Ord som "ren", "ljus" eller "extra-ljus" på en olivoljemarkör anger inte kvalitet eller lägre fettinnehåll. Tvärtom menar de att oljan är en oliver av lägre kvalitet. Dessa oljor kan dock vara bra för matlagning och stekning. Att använda en riktigt högkvalitativ, verkligen extra jungfruolja för fritering är ett slöseri och kan förstöra de smaker och hälsosamma komponenter som du köpt det i första hand! Jag brukar använda högkvalitativa EVOO endast råa - för att sätta på sallader eller som en färdig drizzle på kokta rätter.

Slutligen kolla in "Världens bästa olivolja 2015", "De bästa olivoljorna från Italien 2015" och "Bästa olivoljor från USA 2015" för mer varumärkesförslag, betyg och recensioner.