Välja och lagra pistaschmandlar

Undvik oöppnade pistaschötter eftersom de är omogna

Pistaschötter är en av de äldsta nötterna runt - vi har ätit dem i minst 9000 år. De är också en av två nötter som nämns i Bibeln, och intressant nog, är relaterade till mango. I Iran, en av de största pistasiproducenterna, kallas den "leende muttern" och i Kina kallas den "glada muttern" på grund av sitt "öppna munnen" utseende när skalet har sprungit. Det kan också vara på grund av hur vi känner efter att vi äter dem!

Välja pistaschmandlar

Pistaschötter säljs i sina skal och ut ur sina skal. Om du älskar smaken av pistaschötter men hatar att behöva pry skalet ifrån varandra, skallet är ditt bästa alternativ - men du betalar mer, nästan dubbelt. (Och du kommer antagligen att äta mer, eftersom studier har visat att avlägsnande av pistaschmandlar från deras skal saktar din konsumtion.)

Om du köper nötterna i sina skal, leta efter fläckfria, elfenbenskalade skal som är delade öppna i ena änden. Undvik pistaschmandlar som är knäckta (bortom den naturliga öppningen). Oöppnade skal - förutom att det är nästan omöjligt att skala upp - är en indikator på omodernhet. Kärnan, eller nötkött, ska vara gul till mörkgrön i färg. Ju grönare nötköttet desto bättre smak.

Unshelled och skalade pistaschötter finns tillgängliga i påsar året runt i många former inklusive rå, rostad, saltad, osaltad och kryddat. För matlagning - och för att få fingrarna att bli färgade - är det bäst att välja pistaschötter som inte har färgats, antingen gröna eller röda , vilket ofta görs för att täcka upp fläckar.

(Lyckligtvis för oss säljs nästan alla hemstammade pistaschötter utan färg.)

När du har tagit bort skalet hittar du muttern täckt i ett tunt, ätbart papper som lätt kan avlägsnas från nötköttet genom blanchering, om så önskas. Efter parboiling, dränera och låt svalka pistaschen innan du glider av skinnen.

Lagring av pistaschötter

Eftersom skalet delas på mogning för att exponera nötköttet har pistaschötter en begränsad hållbarhetstid. Om du håller i några dagar kan du placera i återförslutningsbara påsar och lagra i skafferiet. För en längre lagringsperiod, placera pistaschötter i en lufttät behållare i kylskåp eller frys. Unshelled nötter kan lagras i tre månader i kylskåp eller upp till ett år i frysen. För att förhindra kondens vid upptining, sätt muttrar i en plastpåse. Skalade pistaschmandlar kan förvaras i kylskåpet upp till tre månader, men är inte bra kandidater för frysning.

För att återställa pistaschmandlar som har förlorat sin knäcka, skåda dem i en 200 F. ugnen i 10 till 15 minuter. För pistackekvivalenter och recept går du till dessa artiklar:

Pistachioekvivalenter