Hur man gör hemlagade soltorkade tomater

Torka tomater på det gammaldags sättet

Normalt tar tanken på torkad mat inte i åtanke en gourmetmåltid. En relativt liten mängd soltorkade tomater ger en gourmetfärg och en smakupplevelse till en mängd olika recept. Lätt att göra, lagra och använda hemma, det här är ett föremål som du kanske vill överväga en häftklammer i ditt skafferi. Under torkningen kan tomater förlora var som helst från 88 till 93% av sin ursprungliga vikt, prata om vätskeretention!

Italienare har soltorkat tomater på sina keramiska hustak i århundraden som ett sätt att lagra tomater för vintermånaderna. Det är också därför så många italienska recept kallar för soltorkade tomater. Italienare var inte de enda som lagrade tomater på detta sätt. Aztekerna använde också salt och solen för att hjälpa till att torka och bota den här produkten för offseasonen.

Hur man sörjer torr tomater hemma

Även om priserna på butiker köpte soltorkade tomater har kommit ner de senaste åren är det fortfarande värt att göra egna hemma, speciellt om du har en tomatträdgård. Grundprocessen är lätt nog. De flesta föredrar att börja med romatomater , eftersom de har färre frön och ett högre köttförhållande, men du kan använda vilken typ av tomat som helst, inklusive körsbärssorter . Oavsett vilken sort du väljer är det bäst att välja tomater av samma storlek så att de torkar i samma takt.

Häll helt tomater på hälften, sätt på en upphöjd skärm, strö lätt med salt och lägg i den varma solen tills den är torr.

Beroende på dina väderförhållanden kan detta ta var som helst från fyra dagar till två veckor. Du vill täcka dem med cheesecloth, uppvuxen så att den inte rör tomaterna, för att hålla ut några kritare och ge ordentlig ventilation. Du kommer också behöva ta med dem under natten, för att inte kvällsduggen fördröjer din torkningsprocess.

Planera på 10 standardtomater för att få en ounce torkade tomater.

Om den gammaldagsmetoden låter för tidskrävande eller om du bor i ett område med några soliga dagar, kommer du gärna att du kan uppnå samma lustiga resultat med en ugnsmetod eller en dehydrator på en bråkdel av tiden.

Soltorkad Tomater Varning

Medan dehydrerad mat håller sig långt längre kan den fortfarande skämma bort. Dina soltorkade tomater ska ligga i upp till sju månader när de lagras under lämpliga förhållanden. Slutprodukten av soltorkade tomater måste vara helt torr men inte krispig, utan inre fukt för att undvika bakterietillväxt. Oljepackade soltorkade tomater med färska örter eller vitlök tillsatt måste kylas efter öppnandet. Ät inte soltorkade tomater med tecken på rot eller mögel.

Mer om soltorkade tomater:

Tomatkökböcker