Hur man gör marockanska konserverade citroner

Konserverad citronrecept

Konserverade citroner är en viktig ingrediens i marockanska kök, där de är vana vid att förbättra många traditionella rätter - från taginer till sallader - både som garnering och som en viktig ingrediens. Traditionellt är de gjorda med två enkla ingredienser - citron och grov koshersalt - med saltet som ett härdande och konserverande medel.

För att bevara fem citroner behöver du ¼ till en ½ kopp saltet och saften av två citroner.

Du behöver också en steril glasburk som bara är tillräckligt stor för att rymma citronerna samt en skarp kniv. Du kan förbereda citronerna på 10 minuter eller mindre, men ju längre citronerna är kvar att åldras desto intensivare smak.

Om du är i Marocko, försök att välja doqq eller boussera citroner, som säljs som citron beldi . Utanför Marocko är Eureka eller Meyer citroner gynnade för att bevara, men verkligen kommer någon sort att fungera.

För de av oss som inte bor i Marocko, kan du säkert köpa konserverade citroner online. Men de är så lätta och billiga att göra sig själv, varför inte prova? Marockanska konserverade citroner har en unik syltad smak som inte kan replikeras genom att helt enkelt lägga till nypressad citronsaft.

Förbered citronerna

Förberedelsemetoden är lite annorlunda beroende på citronens variation. Om du använder de lilla marockanska doqq- eller boussera-citronerna, ta bort stammarna, gör ett snitt eller två nära toppen av citronen, men lämna i annat fall citronerna hela.

Om du använder något annat sortiment av citron, ta bort stammarna och skära av tipsen. Klipp varje citron i längdriktningen i kvarteret (som det visas på bilden), men var försiktig så att du inte skär hela vägen - cirka 3/4 av vägen är tillräckligt. På detta sätt borde kvartalen fortfarande fästas vid basen.

Pack i burken

Nästa steg är att packa citronerna med salt och tömma dem i burken.

Återigen varierar metoden beroende på olika citroner. Marockanska doqq och boussera citroner som har lämnats intakt behöver bara placeras i burken med gott om tillsatser av salt skiktat mellan varje citron. Om du delvis har kvartat citronerna, packa sprickorna med massor av kosher salt, stäng citronerna och placera dem i burken.

Se till att citronerna är förpackade i tätt så att de inte kan röra sig fritt. Komprimera citronerna när du lägger dem i burken för att klämma in dem och släppa ut saften. Lägg till tillräckligt med färsk citronsaft för att täcka citronerna samt en generös sprinkling av saltet. Täck citronerna tätt och lägg åt sidan på en sval och mörk plats. Ett skåp eller mat skafferi är bra.

Behållandeprocessen

Var 2: e eller 3 dagar, öppna burken och komprimera citronerna för att släppa ut mer juice. Om du har plats för att lägga till en annan citron, gör så. Tanken här är att tätt packade citroner inte kommer att kunna stiga till ytan. Gör detta för den första veckan, eller tills burken är fylld så full som möjligt och citronerna hålls nedsänkt i juice.

Nu vill du lämna citronerna ostörd. Citronerna kommer att bevaras och vara klara att användas på cirka 4 till 5 veckor, när skenorna är mycket mjuka.

Du kan fortsätta att behålla dem längre om du vill, upp till ett år eller mer.

Använda citronerna

När du öppnat, överför burken till kylskåpet, där de konserverade citronerna ska hålla sig bra i flera månader. Skölj citronerna före användning för att avlägsna överskott av salt och eventuell film som kan ha bildats i vätskan.

Använd skalen, finhackad, i sallader. I tagines, grytor och såser, ta bort fröna och använd kvarteren, med eller utan kött. Att lämna köttet ger en starkare citronsmak. Kom ihåg att titta på saltet i recept som kallar för konserverad citron, eftersom citronerna kommer att tillföra sin egen unika saltighet till skålen.