Rökt lax på grillen

Äkta rökt lax, lax kokad av den rökiga eldens värme och infunderad med fantastisk rökig smak, kan tillverkas utan ett rökhus. En vanlig grill kommer att göra så länge du ställer upp det som beskrivs nedan.

Har du inte en grill? Inga problem. Kolla in hur man röker lax på en ugnstopp . Föredrar Silkeslätt Härdad Lax? Prova detta Gravlax Recept istället.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Innan något annat, var noga med att dra ut några stiftben från laxfiléerna. Blanda sedan brunt socker, salt och peppar i en liten skål. Lägg ungefär 1/3 av det på botten av en bakpanna, sätt laxen på toppen och täck laxen med den återstående socker-saltblandningen. Täck och kyla i minst 4 timmar och upp till över natten. Blandningen drar ut fukt från laxen och smälter den med smak och hjälper till att skapa den särpräglade extremt fasta, lite söta smaken av traditionellt rökt lax.
  1. Sätt veden i en stor skål, täck dem med vatten och låt dem suga i minst 30 minuter. Tömma dem - var försiktig med att få några träbitar att gå ner i avloppet och täppa till rören eller röra med bortskaffandet (en lektion som du har lärt dig!). Sätt dem i en liten röklåda som följer med några grillar eller helt enkelt sätt de blötläggda flisarna i en aluminiumspann eller till och med en skål du mode av tennfolie.
  2. Förbered din grill för indirekt värme . För gasgrillar, värme 1/2 av hur många brännare du har och sätt en folieförpackad panna med ungefär en tum vatten i det under matlagningsristen på den avstängda brännaren. För kolgrillar, tända en eld. När kolarna är klara, tryck dem till ena sidan och sätt in en folieförpackad panna med ungefär en tum vatten i den på andra sidan en kolgitter.
  3. Sätt i träflisbehållaren över den heta delen av grillen. Skölj laxen från socker-saltblandningen, klistra det torrt och sätt det på huden nedåt på den svala sidan av grillen, på matlagningen som ligger över vattenpannan under vatten. Täck och koka tills laxen är helt rökt och fläckig, ca 20 minuter.

Servera laxen varm, vid rumstemperatur eller kyld. Observera att även om laxen är rökt, är den inte hållbar. Det kommer att ta ungefär en vecka i kylskåpet, men bevaras inte bortom den punkten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 187
Totalt fett 8 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 51 mg
Natrium 2,408 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 0 g
Protein 18 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)