Kok-Rökad Lax

Uttrycket "rökt lax" används för att beskriva vad som faktiskt är botad lax. Medan även fruktansvärt och fantastiskt utsökt, salthärdad lax som gravlax aldrig ser rök och kallrökad fisk som lox behåller sin mjuka konsistens och tar upp en begränsad, om någon rökarom.

Här har vi verkligen rökt lax-lax kokad av smaken av rök, samtidigt som den blir infunderad med rika rökt smak-hemgjorda, på spisen. Nej, du behöver inte en rökare. Eller, du behöver inte en kommersiell rökare . du kommer att göra en liten, spishällsversion av saker i köket!

Vill du helst röka lax utanför? Se hur man röker lax på grillen . Letar du efter silkesläckt lax? Prova detta recept på Gravlax .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Först och främst, dra ut några stiftben från laxfiletten.
  2. Kombinera brunt socker, salt och peppar i en liten skål. Lägg ungefär 1/3 av det på botten av en bakpanna, sätt laxen på toppen och täck laxen med den återstående socker-saltblandningen. Täck och kyla i minst 4 timmar och upp till över natten. Blandningen drar ut fukt från laxen och smälter den med smak och hjälper till att skapa den särpräglade extremt fasta, lite söta smaken av traditionellt rökt lax.
  1. Sätt veden i en stor skål, täck dem med vatten och låt dem suga i minst 30 minuter. Töm dem, var försiktig med att fånga några träbitar från att gå ner i avloppet och täppa till rören eller röra med bortskaffandet (en lektion som du har lärt dig!).
  2. Lägg de fuktiga träflisarna i botten av wok eller grillpannan, smörj racket lätt och sätt det över träflisen. Ställ laxen, höljet nedåt, på hyllan.
  3. Värm pannan över hög värme tills chipset börjar röka. Minska värmen till låg och täck panjen med flera lager extremt väl förseglad folie. Kort sagt, du vill hålla röken i pannan med laxen. Koka, ostörd i 30 minuter.
  4. Stäng av värmen och låt laxen svalna i den förseglade rökiga pannan. När pannan är avkyld så att du enkelt kan hantera det, lossa laxen (öppna ett fönster bara om det fortfarande finns mycket rök där, även om det borde ha försvunnit vid denna punkt). Servera laxen varm, vid rumstemperatur eller kyld. Observera att även om laxen är rökt, är den inte hållbar. Det kommer att ta ungefär en vecka i kylskåpet, men bevaras inte bortom den punkten.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 183
Totalt fett 8 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 51 mg
Natrium 2,405 mg
kolhydrater 9 g
Kostfiber 0 g
Protein 18 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)