Polska Haluski (Nudlar, Lök och Kål) Recept

Polska hałuski (hah-WOOSS-kee) är en komfortmatskål som betyder olika saker för olika människor. I min familj är den gjord med lök och kål långsamt sautéed i mycket smör, blandat med al dente-kokta 1/2-tums nudlar (du kan göra dina egna łazanki nudlar med detta recept).

Min mamma, som lärde mig hur man gör det här, och de flesta polska kockar har en förkärlek för svartpeppar, så jag använder den generellt i denna maträtt. Ibland kommer jag att släcka blandningen i en smörgratspanna och baka till det bästa nudlarna är krispigt. Polerna kallar också denna maträtt, medan ungarna kallar det för gott om det .

Hałuski i andra familjer är dumplings gjorda med en potatiedeg (se länken till slovakiska halušky nedan) som ibland blandas med torr ost eller tömd stugaost. Andra lägger hackad rökt kiełbasa eller skinka, eller slipat fläsk och gräddfil. Det är en mångsidig maträtt som kan vara en sida eller huvudrätt. Hałuski är en bra kandidat för en potluck, buffé, speldag eller när som helst en gryta är bara biljetten.

Förväxla inte detta polska hałuski-receptet med slovakisk halušky (hah-LOOSH-kee), som är dumplings gjorda med riven potatiedeg. Det finns också många variationer av den slovakiska versionen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär de runda lökskivorna i halva och sedan i halv igen så att varje runda ger fyra stycken. I en stor stekpanna eller holländsk ugn, sauté lök i 4 uns smör, rör om ofta, över låg värme tills det är mycket lätt karamelliserat. Det kan ta 15 minuter eller mer.
  2. Lägg till 1-tums kål bitar och resterande 4 uns smör, salt och peppar efter smak, och 2 matskedar vatten, om det behövs. Täck inte över. Sauté sakta, rör om ofta, över låg värme tills kål är öm men inte brun (laga matlagning vid bakning i ugnen). Det kan ta 30 minuter eller mer.
  1. Kombinera lökkålblandning med 8 ounce kokta nudlar, blanda väl. Justera kryddor och servera. ELLER värm ugnen till 350 F. Smör en stor gratinpanna och vrid blandningen in i den. Baka upptäckt 30 minuter eller tills toppen är lätt brunad. Servera omedelbart.

Obs! Om denna maträtt är avsedd att vara en måltid med kött, kan löken sutéeras i tärnad bacon istället för smöret.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 455
Totalt fett 33 g
Mättat fett 19 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 81 mg
Natrium 443 mg
kolhydrater 37 g
Kostfiber 7 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)