Pasta med tomat och Guanciale Recept

Som med många italienska rätter finns det något uppskattat argument bland italienarna om "rätt" sätt att göra denna rika, snygg och lite kryddig maträtt. Den härrör från staden Amatrice, i norra Lazio-regionen, men har sedan dess varit starkt förknippad med Rom och är en av de mest populära rätterna som serveras i romerska trattorierna.

Den "ursprungliga" Amatrice-versionen är uppenbarligen gjord med guanciale (salthärdad fläskgryn) och spagetti. Romerska versioner brukar använda bucatini (även känd som perciatelli), som är en lång, rörformad pasta med ett hål i mitten. Om du inte hittar guanciale kan du ersätta den med pancetta (söt eller rökt, men osmoked skulle vara närmare smak av guanciale), fläskkvist, saltfläsk eller bacon . Eftersom bacon är rökt, ändrar det skålens smak ganska från den ursprungliga guancialen, men jag måste säga att det här är ett fall där jag tycker att den olika smakprofilen är lika bra. (Jag ser inte poängen att vara en purist bara för purismens skull.)

Oavsett om lök eller vin bör tillsättas, diskuteras varmt. Den här versionen använder inte vin men innehåller lök, eftersom jag tycker att deras sötma balanserar rynkheten hos fläsk och spiciness av den röda chilipeppar.

Den ursprungliga versionen av denna maträtt, som kallades pasta alla gricia , gjordes med bara guanciale, pasta, svartpeppar och Pecorino Romano - inga tomater, eftersom de var för dyra för de bönder som först åt denna maträtt. Så kan vissa argumentera för att tomater är tomt i receptet, men eftersom de flesta av oss kan hitta och ha råd med tomater dessa dagar och de gör maträtten ännu bättre, varför inte använda dem?

Pecorino Romano är osten traditionellt revet ovanpå den slutliga skålen, och det parar mycket bättre med denna kryddiga sås än Parmigiano.

Den version som presenteras här inkluderar lök och lägger den brunade guanciale eller pancetta till såsen i slutet så att den blir skarp.

[Redigerad och utökad av Danette St. Onge den 6 maj 2016.]

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Ställ en stor täckt vattenkanna för att koka över hög värme för pastan. (När den når en koka, salta den och tillsätt pastaen. Observera dock att denna sås är särskilt salt och så är Pecorino, så att du kan använda mindre salt i pastervatten än vad du normalt brukar. När pastan når dente konsistens, dränera det, behåll ca 1/4 kopp pasta kokvatten.)
  2. Under tiden startar såsen:
  1. Värm oljan i en stor kruka och tillsätt det tärnade fläsket (vilken typ du använder). Koka över medium värme tills det är brunt och skarpt, ca 6-8 minuter, avlägsna sedan från grytan med en skivad sked eller nätskimmer och överföras till en pappershandduksfodrad tallrik för avlopp. Avsätta.
  2. Tillsätt korkad lök i grytan och sautera tills det är mjukt, ca 5 minuter.
  3. Tillsätt chili peppar (torkad eller fräsch) och laga koka i ytterligare 30 sekunder till 1 minut tills duftande.
  4. Tillsätt tomaterna, täck och sänka värmen till låga.
  5. Smäll såsen över låg värme i ca 10-15 minuter. När pastan och såsen är färdiga, rör det bruna köttet tillbaka i såsen. Smaka med fina havsalt (men kom ihåg att Pecorino är ganska salt), kasta med pastaen (och lite pasta med kokvatten för att tona såsen efter behov) och servera med gott om nyligen revet Pecorino Romano strö överst.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 287
Totalt fett 12 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 21 mg
Natrium 374 mg
kolhydrater 29 g
Kostfiber 3 g
Protein 15 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)