Kyckling- och lökskiv Recept (Kotopoulo Stifatho)

Kyllingstifatho- rätter är allmänt kända för att inkludera pann- och / eller pärllök, vin och en tomatsås och detta recept på kotopoulo stifatho (på grekiska: κοτόπουλο στιφάδο uttalad: koh-TOH-poohloh stee-FAH-thoh) är inget undantag. Den underbara kombinationen av kryddor (kanel, kryddnejlika, vikblad) gör det till en livlig gryta. Det frivilliga tillsatsen av ost ger ännu större djup. Kycklingstifatho serveras vanligtvis med stekt potatis, en grön sallad och crusty bröd.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stekpanna, sauté hela skalade lök i 2 matskedar olja, omrör hela tiden tills lättbrunet. Överför lök till en kolv för att tömma och slänga olja.
  2. Värm 2-3 matskedar olja över medelhög värme, tillsätt kycklingstycken och vänd ofta till brunt på alla sidor.
  3. Tillsätt vitlökskivor och sauté i en minut eller så mer till brunt (totalt ca 10 minuter).
  4. Rör i sauterade pannköklök, hackade eller massade tomater (med saft), vin, salt, peppar och en bukettgarn med kanelstång , kryddnejlika och vikblad.
  1. Täck och simma i 1 1/2 till 1 3/4 timmar utan omrörning tills den enda kvarvarande vätskan är såsen. Kassera bukett garni.

Valfri ost

  1. Mot slutet av tillagningstiden värms 2-3 matskedar olivolja i en non-stick-pan över medelhög värme och tillsätt ost.
  2. Koka tills den är brunad på ena sidan och med en spatel för att dra upp osten där den kan hålla sig fast i pannan, vänd och bränn den andra.
  3. Kassera bouquet garni och tillsätt ost till den färdiga grytan, täck och ta bort från värme.
  4. Låt sitta 10-15 minuter före servering för att ge osttid att smälta.

Obs! Om du använder en blender eller matberedare till massa, så är tomaterna fritt. Prep-tiden beror på hur lång tid det tar att skala löken. Några idéer för att underlätta det .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1512
Totalt fett 89 g
Mättat fett 21 g
Omättat fett 44 g
Kolesterol 380 mg
Natrium 970 mg
kolhydrater 45 g
Kostfiber 9 g
Protein 126 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)