Tips för att lagra öl för att hålla det fräschare längre

Ibland kan du hitta dig själv med mer öl än vad som passar i kylskåpet. Så, hur lagrar du öl tills något rum öppnas?

Det korta svaret är att hålla det på ett svalt, mörkt ställe och lämna det inte längre än några månader. Men det finns mer du borde veta.

Hur förgänglig är öl?

De flesta öl är snabbt förgängliga saker. De är inte banan snabbt men du kan inte hålla dem hängande i obestämd tid som du kan vin eller sprit .

Det finns några undantag som kornvin och vissa dopplebocks, som kan åldras i åratal som vin. För det mesta bör öl konsumeras inom några veckor eller månader av bryggning för bästa kvalitet.

Hur Pasteurization ökar ölens hållbarhet

Det finns två ömsesidigt exklusiva skäl till detta och dessa två anledningar delar upp allt öl i två läger: pastöriserad och opastoriserad .

När Anheuser Busch började pasteuriserar öl i slutet av 1800-talet var det en revolution. Tidigare hade öl ett otroligt kort hållbarhetstid. De flesta bryggerier kunde transportera sin öl bara några miles bort innan det skulle förstöra. Med sin pasteuriserade öl och kylbussar kunde Adolphus Busch skicka sin öl nästan landsbygd.

Snart var det normen för bryggerier att pasteurisera sin öl. Ironiskt nog var det en annan av Buschs bidrag som gjorde pasteurisering mindre nödvändig. Kylväxelvagnar innebar att öl kunde gå längre även utan att vara pastöriserad.

Varför är inte allt ölpasteuriserat?

Jag kan höra din nästa fråga: Varför inte pasteurisera ändå om det leder till en stabilare produkt? Jo det är inte så enkelt.

Pasteurisering stabiliserar öl eftersom det dödar mikroorganismer. Bakterier är ölens fiende så det fungerar ganska bra. Tyvärr dödar processen också jäst, ölens levande själ.

På ett sätt kan man säga att pastörisering dödar öl.

Ölen är fortfarande dryckbar och smakar ungefär, men den är död. Så, när det gäller pastöriserad öl, måste den konsumeras inom några veckor av bryggning, annars börjar smaken bli gammal.

Fördelar och nackdelar med levande jäst

Opasteuriserad öl innehåller fortfarande jästupphängen i själva öl. Det är en viktig del av smakprofilen i många stilar och viktig, i vissa drinkers sinn, till en trevlig pint. Det finns fortfarande en liten chans för bakteriell infektion men med de hygienmetoder som de flesta bryggerier använder idag. chansen är ganska låg.

Öl med levande jäst fortsätter att åldras och förändras i den slutna behållaren. I de flesta stilar är förändringarna subtila, men de flesta drinkare kan hämta dem om de uppmärksammar. Förändringarna är också snabba, och inom några månader har ölet blivit utbrutet och den gamla, livlösa kvaliteten börjar krypa in.

Varför värme och ljus är ölens fienden

All öl har tre huvudfiender: värme, ljus och infektion. Infektionen som vi diskuterade ovan och det är verkligen utom vår kontroll. Värme och ljus kan dock kontrolleras.

Förutom att uppmuntra bakteriekoncernen kan värme också enkelt skada ölens smak.

Brewers använder värme genom att manipulera temperaturer under bryggningsprocessen för att komma fram till de exakta smakerna i deras öl. Så det är anledningen att ett par timmar i en het parkerad bil kan på allvar rota upp den balansen.

Ölens andra fiende, ljus, är det som leder till skunking. Öl kan skunkas , eller lätt slås, på ganska kort tid. Brun flaska, det bästa glaset för att skydda öl, kommer fortfarande att skunka en öl på bara en dag eller två av solljus. Gröna och klara flaskor behöver bara några minuter för att förstöra öl.

Det bästa sättet att lagra öl

Efter allt det enkla svaret är: öl bör lagras under en kort tid på en mörk, cool plats.

Om du har plats i ditt kylskåp är det det bästa stället. Om du bara gjorde en ölkörning och köpt mycket mer än vad du menade att, behåll sedan öl i din källare eller en centralt belägen garderob.

Den bakre rack i ditt soliga kök där en vacker sex pack skulle se så inbjudande är den värsta platsen i huset för din öl.