Finns det en viktig ingrediens i öl?

Vad är den viktigaste ingrediensen i öl?

En oskyldig nog fråga, men inte formulerad exakt rätt. Det blir ett tänkande om ölens natur och hur de olika ingredienserna som används vid bryggning fungerar tillsammans.

Jag deltog i en ölprovningshändelse ett tag tillbaka där presentatören frågade denna fråga. Han bad det efter att ha granskat de fyra grundläggande ingredienserna i öl: vatten, humle , korn och jäst . Svaret han letade efter var jäst.

Med tanke på hans förklaring tror jag att frågan han borde ha ställt är: Vad är den viktigaste ingrediensen i öl för att bestämma smak, kvalitet och stil?

För det första är den ursprungliga frågan felaktig. Ingen av de fyra ingredienserna i öl är viktigare än någon av de andra. Om du tar bort någon av dem, kan du inte göra öl. Humle är den enda som du kan ta bort och fortfarande brygga en fermenterad dryck, men enligt den moderna betydelsen av ordet öl, utan humle är det något annat.

Nu var den punkt han försökte göra - och det är en bra - att jäst har en större effekt på slutproduktens natur. Det finns tusentals arter av jäst i världen och hundratals som används för att jästa öl. Varje art verkar lite annorlunda än de andra. Vissa är otroligt effektiva när man äter socker, och omvandlar mer av de söta grejer till alkohol och CO2 än de andra.

Lagerjästar, till exempel, tenderar att vara bättre än alejästar vid att äta socker. Detta innebär att lagrar kommer ut ur fermentationstanken och med mer alkohol än vad de skulle ha om en alejäst hade använts.

Vissa lämnar bakom smaker som är nödvändiga stilen. Ett bra exempel på detta är den alejäst som används för att göra hefeweizen.

Banan och kryddneft arom och smaker som gör denna stil så distinkt är ett direkt resultat av jästen. Den lilla jäst som samlas i botten av flaskan tjänar till att förbättra dessa smaker när den blandas med öl.

Andra jäst används speciellt eftersom de är mindre effektiva fermentorer. Ölstilar som tenderar att vara sötare och bibehåller mer av smakerna från kornet är bäst gjorda med alejäststammar som inte slår upp alla fermenterbara sockerarter i öronen.

Så när man betraktar från detta perspektiv är jäst den viktigaste ingrediensen för att bestämma smak, kvalitet och stil av öl. Men utan de andra tre kunde du helt enkelt inte göra öl.

En intressant fråga som är kul att överväga för ölaffärer. Öl är en ganska otrolig sak och det är värt att undra över hur alla dessa ingredienser kommer samman för att bilda den här drinken som vi alla älskar.