Heirloom Tomat Tartine med Feta och Za'atar

Senare sommaren är så underbar med det är lite svalare dagar, fortfarande varm men inte längre förtryckande så. Och med de härliga dagarna kommer bönderna av arvestomater. Röd, gul, grön, mångfärgade, oregelbundet formade och himmelska söta arvsmomater. Jordbrukarnas marknader exploderar med både de små körsbärstorlekarna och min favorit, de jätte skönheterna som är så perfekta för skivning.

Tomater är de vanligaste grönsakerna i Mellanöstern köket året runt. Men vi överlever aldrig en möjlighet att visa upp den kortlivade säsongen av arvingarna. Att rosta vilken tomat som helst hjälper till att ta fram deras sötma och smak, men rostning av arvtagna skapar en explosion av tomatlök och de är som godis. Så bra, faktum att de är stjärnorna i denna enkla aptitretare.

Eftersom vi sannolikt kommer att grilla under sommaren, gillar vi även att servera en grillad aptitretare och vårt gå till receptet är en enkel tartine. Det är en skiva bra crusty bröd, borstad med olivolja och grillad till lätt guld. Sedan lägger jag på det med vad jag har till hands som päron och blåost, äpplen och cheddar eller i det här fallet några underbara rostade arvsmomentomater och tangigfetaost.

Du kan krydda dem helt enkelt med svartpeppar och en bra nypa havssalt. Men det är en idealisk presentation för vår favorit kryddblandning, za'atar.

Varna dock att du borde antagligen steka mer tomater än receptet nedan kallar för eftersom de kommer att ätas direkt från panjen av någon runt och du kommer bli lycklig om någon gör det till själva tartinerna.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 400 grader.
  2. Skiv arvsmomentet och lägg på en bakplåt kantad med pergamentpapper. Drizzle med två matskedar olivolja och strö med za'atar. Rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills tomaten börjar få lite färg men inte brännas.
  3. Borsta skivorna med italienskt bröd med resterande matsked olivolja och grilla eller rostat bröd i ugnen i ca 10 minuter eller tills det är ljust guldbrunt.
  1. Sprid varje skiva med mjuka fetaost och toppa med rostade arvsmomater. Skär varje skiva i hälften och servera varma som en aptitretare med en cocktail eller ett glas vin.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 209
Totalt fett 17 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 25 mg
Natrium 333 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 1 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)