Plommon i kinesisk matlagning

Februari är månaden för plommon. I Japan går gatorna i plommonblommar, medan amerikanerna firar den nationella plommonpuddingdagen den 12 februari. Okej, det är sant att moderna plommonpuddingar är mer benägna att innehålla ett sortiment av sultanas och currants än plommon, men du får tanken. I början av vårsäsongen är den perfekta tiden att undersöka plommonens roll i kinesisk mat och kultur.

Om den antika kinesiska plommon

Enligt flera historiska källor var kineserna förmodligen den första som började odla plommon. Naturligtvis var det inte Prunus domestica , de purpurblå plommon som oftast finns i västmarknaderna idag. Istället var de arten Prunus salicina , även känd som japanska plommon. Större, sötare och juicier, japanska plommon är mer spetsiga i ändarna och har en slags "orange-röd" färg. De har varit tillgängliga i USA sedan slutet av artonhundratalet. En annan populär Old World plum är Damson, Prunus institia, som tros ha sitt ursprung i Damaskus.

Plommon och kinesisk kultur

Det finns många hyllningar till plommon i kinesisk kultur. Confucius liknar sin skönhet till en älskad i följande vers:

"Aspenplommans grenar
Fram och tillbaka svänger de
Hur kan jag inte tänka på henne?
Men hemmet är långt borta, "

Lao-Tse, den berömda kinesiska filosofen, anses ha blivit född under ett plommonträd, en lycklig händelse eftersom de kinesiska tror att plommon symboliserar lycka.

När det gäller själva frukten, nämns det i Legends of Three Kingdoms , en kinesisk historisk roman. Det finns en passage där den berömda krigare Cao Cao skryter om den tid han övertalade sina soldater för att snabbt flytta ut ur ett farligt område genom att berätta för dem att ett träd fyllt med saftiga plommon låg rakt fram.

Plommon i dagens kultur

Idag är plommon kända och älskade världen över. Du hittar vilda plommon som växer längs vägarna i Nordamerika, medan körsbärsplommon är populära i Europa. Inte överraskande för en sådan populär frukt, har plommon ofta blivit extolled skriftligt. Keats berömde sin sötma , medan Little Jack Horner drog en av sin paj i den berömda barnkammaren . Och vem kan glömma de som dansar Sugar Plum Fairies i "The Nutcracker Ballet?" Plommon har till och med gjort sin väg till vardagsspråk: vi använder uttrycket "plommon gott" för att beskriva något som är av hög kvalitet.

På Hawaii kan du snacka på "plommon crackseed", som är - konserverade plommonfrön kryddat med lakrits, socker och salt. Enligt Kathy Durham, tidigare Om Guide till Hawaii, introducerade kineserna Hawaiianerna för att bevara frön när de immigrerade till Hawaii för över hundra år sedan. Hon tillägger att crackseed är ett lokalt smeknamn som "kommer från att bita på fröet för att spricka det öppet, blanda fröens smaker (vanligtvis bittert) med smakerna av frukten och andra ingredienser."

Du kan också hitta konserverade frön i asiatiska butiker.

Kinesisk Plommonsås

Medan plommon har blivit en viktig frukt för kineserna i århundraden har plommesaus blivit en modern kulinarisk stapel i kinesisk mat runt om i världen.

Plommensås faller i söt och sur kategori av kinesiska kryddor, med sin söta och smakfulla smak. Det är firade för sin tjockare och nästan klibbiga konsistens, eftersom den kommer att klamra sig på matar utan överdriven droppning, så att du kan njuta av varje sista droppe. Plumsås används vanligen som en doppsås för stekta rätter, såsom vårrullar, äggrullar, nudlar, och till och med den berömda kinesiska rostadenen (som förklarar västerländsk "ankarsås" nicknamn för plommonsås). Som med alla älskade kryddor skapas nya applikationer nästan varje dag av plommonsåsälskare.

Kinesiska Plommonsås Ingredienser och Recept

Basic plommonsås är gjord med söta, mogna plommon med skinnen avlägsna tillsammans med socker, vitt eller ris ättika, salt, ingefära och chili peppar. Vissa recept kräver också andra ingredienser som vitlök, vitt vin eller sojasås.

Plommonsås kan också innehålla andra söta frukter som aprikoser, persikor eller till och med ananas. Med de oändliga möjliga kombinationerna av dessa smaker och ingredienser finns det också oändliga möjligheter att göra plommonsås sötare eller mer tangy enligt dina specifika smaker.

Medan flaskor med plommonsås kan köpas från nästan alla asiatiska marknader och till och med stora namnvaruhus, med rätt ingredienser till hands, kan fräsch plommonsås dras tillsammans ganska snabbt. Och det är värt den lilla extraansträngningen. Här är en av våra favorit plommonsås recept .