Moussaka - Aubergine med jordnötkött (eller lamm) och ost

En utsökt maträtt för aubergineälskare, du kan ersätta lamm eller en blandning av fläsk och nötkött. Ett grekiskt recept.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skiva äggplanter i 1/2-tums skivor.
  2. Koka äggplantskivor i en stor vattenkokare 5 till 10 minuter tills det är ömt. Töm i en kolsyrare eller på pappershanddukar. Stänk aubergine med 2 tsk salt och lägg ett lager pappershanddukar ovanpå de saltade skivorna. Placera en stor gryta eller skål ovanpå aubergine, tryck ner för att pressa ut överskott av vatten.
  3. Ordna hälften av de dränerade eggplantskivorna i en 13x9x2-tums bakfat.
  1. I en stor stekpanna, brun nötkött ; dränera av överskott av fett. Tillsätt dränerade tomater, bryta upp med en sked. Tillsätt tomatsås, vitlökspulver, 1/2 tesked salt, peppar, oregano och kanel. Simma i 5 minuter, omblandning ibland.
  2. Sprid köttsåsblandningen över aubergine. Topp köttblandning med kvarvarande äggplanta skivor.
  3. Smält smör i en mellanskockpanna. Rör i mjöl; koka, omrör, i ca 1 minut. Avlägsna från värme. Rör om i mjölken gradvis återgå till värme och koka tills det är förtjockat, ständigt omrör. Tillsätt strimlad ost och fortsätt omrörning tills osten smälts och såsen är jämn. Tillsätt en liten del av blandningen till de lätt slagna äggen, slå snabbt och sätt tillbaka äggblandningen till sås i kastrullen, vispa när du häller.
  4. Sked ostsås över aubergine gryta.
  5. Baka vid 400 F i 30 minuter, eller tills toppning är inställd.
  6. Låt stå 5 minuter före servering.

Serverar 6.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 811
Totalt fett 54 g
Mättat fett 28 g
Omättat fett 17 g
Kolesterol 260 mg
Natrium 1 821 mg
kolhydrater 29 g
Kostfiber 5 g
Protein 53 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)