Mojito sås (vitlökdipssås)

Det här vitlökssoppa-receptet kallas mojito- sås eller mojo de ajo (vitlöksås) och är den rekommenderade doppsås som serveras med ett latin-karibiskt mellanmål som kallas tostones (två gånger stekt gröna plantaner) eller arañitas (strimlade gröna plantainfritters ).

De flesta människor känner till den kubanska drycken som kallas en mojito (som kommer från det spanska ordet mojado som betyder "vått"), en klassisk highball gjord med mint, rom, konditori socker, lime och klubb soda.

Men denna mojito används i Puerto Rico och Kuba som konditori för plantain chips och fritters. Det används också för att smaka stekt eller kokt yuca (kassava) eller som marinade för fläsk.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Till en mixer eller matberedare lägg till olivolja, vitlök, lök, koriander, citronsaft, limejuice och salt.
  2. Bearbeta tills alla ingredienser är införlivade och vitlök och lök brutits grundligt.
  3. Överföring till en icke-reaktiv skål (en icke-reaktiv skål är en gjord av ett material som inte reagerar kemiskt med citronsyrorna i citron och kalk som rostfritt stål, glas eller keramik). Täck och kyla tills det är klart att använda.
  1. Servera med plantain chips eller fritters.

Andra klassiska latinska och karibiska såser

Hemlagad varm pepparsås , vanligtvis gjord med Scotch bonnet peppers, finns i de flesta karibiska öhem som kan satay jordnötsås som förvandlar den asiatiska versionen på huvudet genom att lägga till rycksmak. Det är bra med grillad räkor, kyckling och fläskspett.

Spicy kycklingsås med en antydan av jerkaromer är en annan populär sås som lägger till en kraftfull spark till grillad kyckling, fläsk och skaldjur. Om serranoppar är alltför kryddiga, kan en mildare jalapeno användas istället.

Sofrito med culantro kallas ofta som en sås men det är mer som en fransk mirepoix och ligger till grund för många latinska karibiska rätter, även om det kan användas som kryddor, kvalificera det som en sås av sorter.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 420
Totalt fett 38 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 27 g
Kolesterol 30 mg
Natrium 80 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 1 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)