Lätt traditionellt brödsåsrecept

En traditionell brödsås är en av de äldsta brittiska såserna och går tillbaka till medeltiden. För att ett recept ska ha överlevt så länge är inget annat än ett mirakel men vad är det som gör det till en sådan brittisk institution.

Såsen var en gång bara en av en hel repertoar av brittiska brödbaserade rätter, diskar avsedda att använda upp häftet i köket, bröd. Utforska de flesta europeiska kök och du kommer att hitta liknande deras uppfinningsrika för en gammal loaf ( Panzanella är ett bra exempel).

Bröd var (och är fortfarande) ett utmärkt sätt att tjocka en sås eller soppa, och om du någonsin har tappat en bit bröd i soppan och tittade på den vänder sig till mush, kommer du att förstå tanken på detta.

Den härliga brödsåsen anses nu och viktig för julbordet, och det perfekta ackompanjemanget till kalkonet, men inget hot mot en krusbärssås. Brödsås är utsökt med alla komponenter i den traditionella jullunchen, doppa en skarp, varm rostadpotatis i såsen och berätta för mig att den inte är utsökt.

Sockan behöver dock inte hållas enbart för en dag på året. Prova det med alla fjäderfä under hela året och titta med glädje på upptäckten av nutmeggy och kryddnejlika doft sås med din Sunday Roast. Det gör verkligen arbete, vilket utan tvekan är att det har överlevt i århundraden.

Vad du behöver

Hur man gör det

Använda löken från brödsås

Lökan är för utsökt att kassera. Ta alltid bort nötkreatur innan du fortsätter.

Haka löken i smala remsor och sätt i såsen för att ge smaken. Eller löken kan hackas i kvarter och serveras tillsammans med rosten. Det kommer till och med att frysa bra.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 363
Totalt fett 23 g
Mättat fett 14 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 66 mg
Natrium 242 mg
kolhydrater 32 g
Kostfiber 3 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)