Kohlrabi Recept

I de östra delarna av Tyskland, Mecklenburg-Vorpommern och Sachsen har det varit traditionellt att servera kokta grönsaker i en krämig sås som en maträtt. Receptet är ofta märkt "nach Hausfrauenart" (hemmafrustil) vilket betyder sparsam och enkel.

Dessa såser är inte nödvändigtvis höga i fett, en vit sås tunnad med vegetabilisk buljong har blygsamma mängder smör och ibland bara en smak av kräm för smak.

Vad du behöver

Hur man gör det

Parboil Kohlrabi

 1. Skär bort skalen, var noga med att ta bort några träiga eller snodiga delar, precis under ytan. Se här för foto. Om glödlampan är ung måste du inte skära så djupt som om den är gammal. Om din kohlrabi är färsk, spara några av de inre, ömma bladen för garnering.

  Obs! Ju yngre kohlrabi är, desto bättre. Äldre grönsaker blir woody och mycket skarpa. Om du har en stor, behöver du inte så många, men du kanske måste ta bort mer av skalen.
 1. Skär glödlampan i tjocka skivor med en stor kniv, sedan i remsor eller kuber, som du vill.
 2. Värm vegetabilisk buljong eller saltat vatten till kokning, lägg sedan till kohlrabi, reducera värmen och laga grönsakerna tills det är mjukt, 5 till 10 minuter. Töm, reservera buljong och lägg åt sidan.

Gör en vitsås eller "dö Mehlschwitze"

 1. Smält smör i en panna och rör i mjölet. För en glutenfri sås, använd glutenfri mjöl, såsom rismjöl, brunt rismjöl eller sorghummjöl, som alla tjocknar bra.
 2. Koka mjölet i smöret över medelvärme i flera minuter, ständigt omrör.
 3. Smaka ihop den sparade buljongen eller kokvattnet. Rör om varje tillsättning tills den är jämn, ta sedan tillbaka den till bubblor. Lägg till tillräckligt med buljong för att göra en flätig sås, ca 1 till 2 koppar.
 4. Smaka med nyskalad muskot och salt.
 5. Rör i den kokta kohlrabi och värm genom.
 6. Hacka reserverade löv och lite persilja och strö över grönsakerna för lite färg och en bra presentation.

Servera kohlrabi med saltpotatis eller ris och en pan-stekt schnitzel eller "Frikadellen" (kryddad hamburgare patties) eller ett par stekt ägg. Breaded, pan-stekt fiskfiléer skulle också vara bra.